Nyheter

Ny teknik hjälper prospekterare att se genom berget

LKAB, Minalyze AB och Sentian går samman i ett konsortium för att utveckla tekniken för skanning av borrkärnor. Med artificiell intelligens kan stora mängder data behandlas – och även hjälpa geologerna att dra slutsatser om vad som finns utanför borrhålen.

I mars 2020 startade LKAB ett test med borrkärnskannern Minalyzer CS där målet var att förbättra arbetsflödet för kärnloggning, alltså hur resultaten av prospekteringsborrning analyseras. Testet ledde till en permanent installation i Kiruna och utvidgning till Malmberget där data från Minalyzer CS används för att hjälpa geologisk loggning av borrkärnorna.

Konsortiet kommer att ta användningen av data till nästa nivå när borrhål i LKAB:s fyndigheter ska undersökas. AI-applikationen gör att analyserna går mycket fortare, tiden att utvärdera en borrkärna kommer att minskas från veckor till minuter, med ökad noggrannhet. Teknikutvecklingen som drivs av konsortiet kommer att bli världens första i sitt slag och kommer att förändra hela branschen.

– Med samarbetet tar kärnkarteringen ett stort steg genom maskininlärning och artificiell Intelligens. Geologen kan i ett tidigt skede lägga större fokus på de områden av kärnan som uppvisar kemiska eller andra förändringar. Det öppnas möjligheter att få ökad kunskap om malmbildningsprocesser och omvandlingar på ett helt annat sätt än tidigare.  Man kan även få indikationer att man är nära en mineralisering och var den kan vara belägen och därmed effektivisera prospekteringen, säger Jan-Anders Perdahl, specialist på LKAB:s prospekteringsavdelning.

Tekniksprånget kommer att ge LKAB:s personal ökad kompetens, ökad kvalitet i och effektivisering av arbetet samt minskat behov av andra analysmetoder

– Vi befinner oss i en intressant tidpunkt då hårdvaran för att ta ut konsekvent högupplösta data från borrkärnor finns och vi kan nu ta nästa steg och generera värde från data tillsammans med våra kunder. I det här samarbetet kommer vi att utveckla algoritmer som kan kartlägga bergarters lager i så kallade litologiska loggar med mycket hög säkerhet. Det kan bara göras genom att kombinera expertis från alla tre parter. Resultaten från vårt samarbete kommer för alltid att förändra hur borrkärnloggning sker överallt och kommer att resultera i en mer effektiv, icke-subjektiv och konsekvent process, säger Annelie Lundström, CEO på Minalyze AB.

– Som vi ser finns det stor kraft i att applicera modern AI på data från gruvindustrin och det finns stora möjligheter för att fortsätta utveckla kombinationen av maskininlärning och Minalyzes unika erbjudande inom datainsamling och analys, säger Martin Rugfelt, CEO på Sentian.

På bilden: Tekniker Johanna Pallari på LKAB digitaliserar borrkärnor genom att skanna dem med Minalyzer CS. Den insamlade datan används för att ta fram och träna algoritmer för att automatisera loggning av borrkärnor

Foto: Joel Krispinsson