Nyheter

ABB klättrar på rankingen i Hagainitiativets Ambitionsindex för minskade utsläpp av växthusgaser

Hagainitiativet har undersökt vilka av de 105 största bolagen noterade på Nasdaq Stockholm som har satt upp mål för att halvera sina utsläpp av växthusgaser till 2030, i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Undersökningen genomfördes under mars – april 2021. ABB förbättrade sin ranking jämfört med förra året och tillhör nu gruppen som får grönt ljus:

– Vi är stolta över att lyftas fram som ett av de högpresterande bolagen i Hagainitiativets Ambitionsindex 2021. Detta är resultatet av ABB:s nya ambitionsnivå samt hållbarhetsstrategi och mål som lanserades i november 2020. Som företag siktar vi på att vara koldioxidneutrala inom den egna verksamheten till 2030. Den största effekten uppnås dock genom vår teknik där vi gör det möjligt för våra kunder att minska sina utsläpp för att kunna övergå till en ekonomi med nettonollutsläpp, säger Theodor Swedjemark, ABB:s globala kommunikations- och hållbarhetschef.

Med sin hållbarhetsstrategi för 2030 som lanserades i november 2020 möjliggör ABB aktivt ett samhälle med låga koldioxidutsläpp samt arbetar med sina kunder och leverantörer för att implementera hållbara metoder i hela värdekedjan och livscykeln för sina produkter och lösningar.

Hagainitiativet uppmanar alla företag att sätta upp mål som ligger i linje med FN:s klimatpanel IPCC:s 1,5-gradersrapport eller Parisavtalets 1,5-gradersmål genom halvering av utsläppen till 2030, och sedan halvering varje decennium.

Hagainitiativets Ambitionsindex-undersökning visar att 38 börsnoterade bolag (36 procent) har satt upp tydliga mål för att halvera utsläppen varje decennium och får därmed grönt ljus. I den kategorin har ABB sällskap av andra högpresterande bolag som Ericsson, AstraZeneca och AB Volvo.

Jämfört med förra årets rapport är detta en klar förbättring. År 2020 hade endast 20 av 100 företag halveringsmål, i år har antalet nästan fördubblats.