Nyheter

Svenska industriföreträdare: ”Pandemin visade en ny väg för svensk försörjningsberedskap”

”När pandemin slog till ställde vi i rekordfart om och producerade miljontals ansiktsmasker, skyddsförkläden, visir och annan skyddsutrustning. Nu har vi skissat på ett koncept att göra samma sak för framtiden – men mycket mer effektivt med rätt förberedelse.”

Det skriver Dennis Helfridsson, vd, ABB Sverige, Martin Lundstedt, vd och koncernchef, AB Volvo, Micael Johansson, vd och koncernchef, Saab AB och Zlatko Rihter, vd och koncernchef, Mölnlycke AB i ett debattinlägg i Dagens Nyheter:

”När pandemin slog till vände sig såväl regering som myndigheter till oss industriaktörer med frågan om vi skulle kunna hjälpa till att lösa vårdens akuta brister. Vi ställde i rekordfart om och utökade våra produktionsmiljöer för att producera miljontals ansiktsmasker, skyddsförkläden, visir och annan skyddsutrustning. Vi delade med oss av kunskap i logistik och inköp, om hur skyddsutrustning och sjukvårdsprodukter fungerar, var svagheterna finns och hur säkerheten kan ökas.”

”Ur lika delar vanmakt som vilja att göra mer föddes en gemensam idé hos Mölnlycke, Saab, ABB och Volvokoncernen. Hur skulle det vara ifall vi – fyra världsledande företag – kombinerade våra förmågor där Mölnlyckes kunnande kring medicinsk skyddsutrustning och globala försörjningskedjor, Saabs och Volvokoncernens högteknologiska produktions- och logistiksystem, ABB:s kompetenser inom optimering och automation, tillsammans skulle kunna lösa en del av försörjningsproblematiken genom produktion på beställning? Utifrån vetskapen att om vi i industrin lyckades ställa om och producera skyddsutrustning så snabbt och helt oförberedda, började vi skissa på ett koncept att göra samma sak – men mycket mer effektivt med rätt förberedelse.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/pandemin-visade-en-ny-vag-for-svensk-forsorjningsberedskap/