Nyheter

Liquid Wind väljer Worley för att projektera första elektrobränsle-anläggning

Worley är en ledande leverantör inom teknik, upphandling och konstruktion, och ska stå för det grundläggande tekniska arbetet när Liquid Wind bygger en av världens första kommersiella eMetanol-anläggningar.

Worleys stora erfarenhet och standardiserade arbete underlättar framtagningen av ett kopierbart anläggningskoncept som effektivt kan återskapas vid etableringen av 500 eMetanol-anläggningar fram till år 2050.

Worley erbjuder tekniska konstruktionstjänster i absolut framkant för den första eMetanol-anläggningen som ska uppföras i Örnsköldsvik på Sveriges nordostkust. De kompletterar Liquid Winds konsortium väl och möjliggör att tekniken effektivt integreras med Övik Energis värmekraftverk. Worley har lång erfarenhet av liknande projekt, som inkluderar vätgas, koldioxidavskiljning och e-bränslen. I konsortiet ingår även Alfa Laval, Carbon Clean, Haldor Topsoe och Siemens Energy.

Liquid Wind planerar att etablera 500 anläggningar fram till 2050 och samarbetet med Worley stödjer väl denna ambition. Worley kommer tillsammans med konsortiets partner att utforma ett standardiserat och modulärt anläggningskoncept som effektivt kan kopieras och återskapas runtom i världen. Under designfasen upprättas även en digital tvilling med hjälp av en databas i Siemens COMOS-system.

– Syntetiska bränslen kommer att spela en betydande roll i framtiden för transport och avkarbonisering av flera andra industrier, säger Bradley Andrews, VD på Worley. Vi är fast beslutna att leverera en mer hållbar värld och vi ser fram emot att hjälpa Liquid Wind att uppnå sina mål och ambitioner att föra förnybar metanol till marknaden i stor skala.

– Worley har omfattande, relevant erfarenhet och vi är övertygade om att de blir en värdefull partner för att utveckla standardiserade och kopierbara eMetanol-anläggninga”, säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind. Deras erfarenhet av ett modulärt tillvägagångssätt bidrar till kostnadseffektivitet vilket ökar vår möjlighet att snabbt nå volym på marknaden. Detta tillsammans med vår digitala-tvillingstrategi möjliggör snabb kopiering och återskapande av anläggningar, vilket behövs för att möta den växande efterfrågan på koldioxidneutralt flytande bränsle.

Planerad byggstart för den första anläggningen blir i början av 2022, med färdig eMetanol tillgänglig 2024.