Nyheter

Ny uppfinning: Belysningstorn med solceller

Spanska bolaget PYP-ENERGÍA har tagit fram en belysningsmast driven på solel som till skillnad från konventionella belysningsmaster drivna på el eller diesel, producerar denna klimatvänligare variant som varken utsöndrar miljö/brandfarlig spill eller buller. Dessutom helt gratis i drift.

Det spanska bolaget PYP-ENERGÍA är även verksamt i Västerbotten sen i höstas. Dom arbetar inom sektorn förnybar energi och erbjuder helhetslösningar till byggarbetsplatser i vindkraftparker. I sitt team räknar bolaget med ingenjörer, tekniska projektledare och med rätt maskiner för varje projekt.

Deras patenterade belysningsmast har på kort tid blivit företagets stjärnprodukt i Spanien. I nuläget kompletterar den konventionella belysningmaster, och i andra fall har den ersatt dessa.  Efterfrågan är stor och kunderna finns nu även inom byggbranschen, vägarbeten och marknadsföringsevent. Bland annat har dom cirka 30 master utplacerade på ombyggnationen av Real Madrids hemarena, Santiago Bernabéu, i Madrid.

Vd:n och grundaren Pablo Jimenez uppfann belysningsmasten för 2 år sedan:

—Den skapades utifrån ett verkligt behov, säger han. På vindkraftparker som ofta ligger avlägset till, med svår terräng, såg jag behovet att ta fram en säker belysningslösning som inte var beroende av el och som var enkel att transportera. Framför allt för att minska risken i dåligt belysta arbetsplatser.  Vår lösning fungerade bra och på kort tid började beställningar komma in från våra kunder i mer storskaliga volymer.

Tål svenskt vinterklimat

Lösningen har testats under vintern i extremkyla det har fungerat bra.

Tekniskt sett lyser dom upp en area på 2500 kvm. Man har fått upp självdriften till 25 garanterade lystimmar och man fortsätter göra tester för att öka självdriften ännu mer.

Det är även möjligt att koppla på den till ett elverk så laddas den upp.

Lösningen är byggd på en chassis och den är enkel att transportera med vanlig personbil med krok, lätt lastbil med lyftkran, eller en teleskoplastare.

Siktar nu på Skandinavien

Tillsammans med entreprenören Fernando de Arteaga har PYP-ENERGÍA siktet inställt på nästa högsäsong för belysningsmaster i Skandinavien som börjar runt september 2021:

—Vi tänker långsiktigt, men det är roligt att vi redan har fått in beställningar från både Finland och Sverige, säger han. Nyfikenheten på masten är enorm och vi har fått mycket positiv feedback, både från kunder och på vindkraftparkerna runt Skellefteå där vi är aktiva.