Nyheter

Unikt belysningstorn driven med 100 % förnybar energi

PYP-ENERGÍA är ett spanskt bolag som arbetar inom förnybarenergisektorn, erbjuder helhetslösningar byggarbeten i vindkraftparker.

Dom räknar med ingenjörer, tekniska projektledare och med rätt maskiner för varje projekt.

Deras egenutvecklade och patenterade belysningsmast driven av solpaneler har på kort tid blivit företagets stjärnprodukt. I nuläget kompletterar den konventionella belysning torn drivna på el och diesel, och i andra fall har den ersatt dessa.

Efterfrågan blivit stor och kunderna är inte bara vindkraftparker, utan dom finns även inom byggbranschen, bland annat har dom cirka 30 torn utplacerade på ombyggnationen av Real Madrids hemarena, Santiago Bernabéu, i Madrid.

Enligt vd:n och grundaren Pablo Jimenez har framgången berott på kombinationen av funktionalitet och miljötänk.

— På dessa vindkraftparker som ofta ligger avlägset till med svår terräng såg vi behovet att ta fram en belysningslösning som inte var beroende av el. Vi ville ta fram ett enkelt, användarvänligt belysningstorn för att minska risken som det innebär att arbeta under dåliga siktförhållanden.

— Våra torn har visat sig vara lika kraftfulla som konventionella torn, men dom har noll i spill och producerar inget buller, är helt gratis i drift och drivs med 100 procent förnybar energi. Det är därför vi nu ser så hög volym på beställningarna.

Tekniskt lyser dom upp en area på 2500 kvm. Man har fått upp självdriften till 25 garanterade lystimmar och man fortsätter göra tester för att öka självdriften ännu mer, sen kan man koppla den till ett elverk ifall man vill ladda upp den igen.

Lösningen är byggt på en chassis och den är enkel att transportera med vanlig personbil med krok, lätt lastbil med lyftkran, eller en teleskoplastare.