Nyheter

Debatt: Regeringen måste säkerställa att produktion av elnätsstolpar finns kvar i Sverige

Här ett debatt inlägg från Lotta Olsson, (M) i näringsutskottet:

”Energimyndigheten är sedan den 5 januari 2020 behörig myndighet enligt EU:s riskberedskapsförordning för elsektorn (2019/941). Förordningen syftar till en bättre samordning kring elkriser inom EU. Bland annat kräver den att medlemsländerna samarbetar med varandra. Förordningen fastställer även en gemensam ram med bestämmelser för hur länderna bör förebygga, förbereda sig inför och hantera elkriser. Det handlar bland annat om att fastställa relevanta elkrisscenarier samt att upprätta en riskberedskapsplan.

Tillsammans med bla järnväg och vattenförsörjning är elnätet en av våra viktigaste infrastrukturer. Elnäten är ofta det första främmande makt attackerar vid eventuella angrepp. Men elnätens sårbarhet är inte endast försvarspolitiska utan också sårbara mot extremt väder. Klimatforskare menar att vi måste förbereda oss för att vädret blir mera extremt i framtiden och att stormar och hård vind kan bli mera vanligt. Dessutom blir vi mer och mer beroende av el-energi då vi ställer om till ett fossilfritt samhälle. Detta är viktigt för såväl industri och samhälle.

Det svenska elnätet grävs idag mer och mer ned i marken, men fortfarande är en stor del av el-infrastrukturen på många platser i Sverige trästolpar. Trästolpar som vid en storm kan knäckas, förstöras och behöva bytas ut. Vi såg exempelvis vid stormen Gudrun att inom några veckor behövdes 17 000 nya elstolpar av trä. Idag finns inget garanterat lager av sådana stolpar i Sverige, vilket innebär att det företag som tillverkar snabbt måste leverera och lagerhålla i beredskapssyfte.

Att vi vid en kraftig storm som stormen Gudrun ska behöva importera stolpar från annat land är riskabelt sett ur ett beredskapsperspektiv. Vi Moderater anser att det är orimligt att en tillverkare ska ansvara för en så viktig samhällsfunktion som elnätsstolpar. Vill vi att stolppruduktion ska finnas kvar i Sverige, som tidigare var säkerhetsklassad, så måste staten dela ansvaret för lagerhållningen. Idag är det endast en tillverkare som ansvarar för lagerhållningen. Det är inte bara orimligt utan utsätter också Sveriges kanske viktigaste infrastruktur för onödiga risker.”

– Lotta Olsson, näringsutskottet (M) –