Nyheter

Lars Hjälmered M: ”Regeringen sänker Sverige som gruvnation”

”Trots goda möjligheter att bryta metaller i vårt eget land blir Sverige mer beroende av andra länders gruvor. Vi moderater arbetar för att främja gruvnäringen.”

Det skriver Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson (M) i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”I en internationell ranking av världens gruvnationer har Sverige tappat från plats åtta till trettiosex på fem år. Rankningen är ett tydligt bevis på regeringens nedprioritering av den svenska gruv- och mineralnäringen. Framförallt är tillståndsprocesserna orimligt långa vilket leder till att investeringar uteblir, arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt går förlorade och klimatnyttan inte fullt ut realiseras. Ska den svenska gruvnäringens potential tas tillvara måste nya åtgärder på plats snabbt. Moderaterna har därför samlat majoritet för att förenkla beslutsprocessen för gruvnäringen i riksdagen.”

”Regeringen säger sig ”storsatsa” på klimatomställningen och talar högtidligt om satsningar på elektrifiering, förnybar energi och höghastighetståg. Men omställningen som både regeringen och Moderaterna vill genomföra kräver metaller och mineraler. Mycket mer metaller och mineraler.”

Läs hela debattartikeln här: