Nyheter

Debatt: ”Mer än 100 miljarder kronor i intäkter har ryckts undan från de sju nordligaste länen”

”Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner och regioner har tagit vindkraften under sina vingar. Vatten och vind kompletterar varandra. Det är därifrån vi kommer att få merparten av vårt framtida energibehov.”
Det skriver Ingvar Persson, ordförande Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner och regioner och Veronika Håkansson, styrelseledamot Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner och regioner i ett debattinlägg i Norran:
”Sveriges vattenkraftsanläggningar har ett taxeringsvärde på drygt 200 miljarder kronor. För närvarande är fastighetsskatten 0,5 procent (= en miljard kronor/år). Under många år låg den på 2,8 procent (= 5,6 miljarder kronor/år).
”Fram till mitten av 1980-talet gick fastighetsskatten tillbaka till kommunerna. Men sedan fattades beslut om att skatten skulle vara statlig. Det är den fortfarande.”
”Sedan dess har enorma summor försvunnit från kommuner och regioner. Mer än 100 miljarder kronor i intäkter har ryckts undan från framförallt de sju nordligaste länen som tillsammans står för drygt 90 procent av svensk vattenkraft.”
Läs hela debattartikeln här: