Nyheter

Kaspersky lanserar sin första cyberimmunitetslösning

Under industrimässan Hannover Messe lanserar Kaspersky Kaspersky IoT Secure Gateway 100, som baseras på KasperskyOS. Den nya lösningen är utformad så att den inbyggda avancerade säkerheten ska kunna garantera att data som överförs från enheter och sensorer i produktion och ute på fältet till IIoT-tjänster (Industrial IoT) gör det på ett säkert sätt.

Enligt en studie genomförd av Juniper Research förväntas antalet IIoT-anslutningar öka med 107 procent globalt till år 2025. Att samla in och bearbeta data från IIoT-sensorer i utrustning ger företag bättre insyn i sina arbetsflöden, möjliggör förebyggande underhåll och kan höja effektiveten och resultaten i verksamheten.

Den största utmaningen är dock hur den operativa tekniken (OT) ansluts till företagets digitala ekosystem, vilket innefattar att välja ut vilken data som är relevant, konverterar den och skicka den till bearbetningsapplikationer i IT-miljön på ett säkert sätt.

Kaspersky IoT Secure Gateway 100 möjliggör direkt och säker anslutning av industriell utrustning, som pumpar, CNC-verktyg och många andra resurser. Denna första produkt har utvecklats baserat på Siemens Simatic IoT2040-hårdvara och KasperskyOS, samt i enlighet med Kasperskys koncept för cyberimmunitet.

Tack vare Kaspersky Security System, KasperskyOS microkernel och MILS (Multiple Independent Levels of Security) kan gatewayen bara utföra de åtgärder som förutsågs under designfasen. Det innebär att majoriteten av cyberattackerna mot gatewayen inte har något effekt. Därför behöver inte gatewayen och ansluten utrustning något ytterligare skydd, som antivirus, enhetsstyrning eller datadiodlösningar.

Gatewayen är väl lämpad för att användas i infrastruktur som har utrustning från flera olika tillverkare, eftersom den använder kommunikationsprotokollet OPC UA. Kaspersky IoT Secure Gateway 100 har en inbyggd anslutning till Siemens MindSphere, en molnbaserad digital IIoT-plattform. Alla funktionella komponenter i Kaspersky IoT Secure Gateway 100 har designats och utvecklats av Kasperskys dotterbolag, Adaptive Production Technology (APROTECH), som är inriktade på IIoT. De är också MindSphere-partner.

Den gemensamma lösningen möjliggör snabb tillgång till tillförlitlig industriell data och omvandlar denna data till konkreta affärsresultat med hjälp av kraftfulla industriella applikationer, avancerad analys och AI.

– Digital teknik förändras snabbt och vi ser nu hur cybersäkerhet blivit en av de viktigaste frågorna globalt, säger Grigory Sizov, chef för affärsenheten KasperskyOS. Vårt koncept för cyberimmunitet handlar om att bygga olika IT-lösningar baserade på bevisad och karaktäristisk säkerhet, som tillhandahålls av vårt operativsystem KasperskyOS. Cyberimmunitetslösningar klarar en överväldigande majoritet av alla cyberattacker. Jag är väldigt stolt över att vi nu presenterar vår första cyberimmunitetsprodukt, Kaspersky IoT Secure Gateway 100. Detta är början på en mycket omfattande resa, där det snart kommer att finnas fler KasperskyOS-baserade cyberimmunitetsprodukter, vilket innebär ett paradigmskifte för hela marknaden.

Digital transformation kommer att skapa nya ledande företag där IIoT-ekosystemet är med från början, säger Andrey Suvorov, VD för Adaptive Production Technology, ett av Kasperskys dotterbolag. Avancerad teknik, ny kunskap och innovativa affärsmodeller, tillsammans med en ny nivå av säkerhet, är bland de viktigaste parametrarna för att uppnå förändring. Vi är stolta över att nu lansera Kaspersky IoT Secure Gateway 100.