Nyheter

ABB:s nya cobot GoFa™ tar hem utmärkelsen Best of the Best från Red Dot

Ledande produktdesignexperter ger erkännande till ABB:s kollaborativa robot GoFa™ för innovativ design som gör robotar mer tillgängliga.

ABB:s GoFa-cobot belönades med den prestigefyllda designutmärkelsen Best of the Best från Red Dot som ett erkännande av det unika designkonceptet som gör den nya roboten tilltalande och tillgänglig för användarna.

De globala designutmärkelserna från Red Dot belönar prestationer inom produktdesign och juryn bedömer tusentals bidrag varje år. Red Dots pris ”Best of the Best” belönar banbrytande design och är den största utmärkelsen i tävlingen och är reserverad för den mest estetiskt tilltalande, funktionella, smarta eller innovativa designen.

GoFa är den snabbaste coboten i klassen och är avsedd att arbeta sida vid sida med människor, utan behov av skyddsräcken, med ett stort antal olika arbetsuppgifter. Avancerade säkerhetsfunktioner, inklusive intelligenta sensorer i alla leder som får coboten att stoppa på några millisekunder om den känner av något oväntat, innebär att GoFa säkert kan arbeta direkt intill och fortlöpande tillsammans med människor.

Uppdraget för produktdesignerna var att skapa en intuitiv, användarvänlig, lättillgänglig design för att uppmuntra människor – och i synnerhet förstagångsanvändare – att använda och interagera med GoFa på ett tryggt sätt.

– Att göra robotar mer tillgängliga, lättanvända och intuitiva är avgörande för vår vision att göra robotar lika välbekanta på arbetsplatsen som en dator är idag, säger Sami Atiya, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation. Jag är glad att vår nya cobot GoFas användarvänlighet har uppmärksammats av Red Dot-juryn. GoFa är revolutionerande och förstärker vikten av god industridesign som gör det enklare för fler människor att arbeta med robotar. Genom en tillgänglig design säkerställs att robotar vinner acceptans på en mängd olika arbetsplatser utanför traditionella fabriksmiljöer, vilket hjälper oss att möjliggöra automation för nya användare och nya branscher runt om i världen.

ABB:s cobotar är intuitivt utformade så kunder inte behöver förlita sig på specialiserade robotprogrammerare. Det kommer att underlätta för industrier med en låg nivå av automation i och med att kunderna kan köra robotarna inom några minuter efter att de har installerats – de är färdiga att börja användas, utan specialistutbildning.

Lanseringen av ABB:s nya GoFa-cobot bygger vidare på framgångarna för ABB:s YuMi®-familj som har hjälpt företag att på ett säkert sätt automatisera viktiga arbetsuppgifter sedan YuMi lanserades 2015. Designkonceptet YuMi, världens första verkligt samarbetande robot, erhöll också utmärkelsen Best of the Best från Red Dot 2011.

Foto: ABB