Nyheter

Debatt: ”Om vi förblir passiva kan det i värsta fall leda till energigentrifiering”

”Dagens situation med begränsad kapacitet i elnätet kan leda till allvarliga problem. Eftersom ”först-till-kvarn” gäller finns det risk för att internationella företag konkurrerar ut lokala verksamheter.”

Det skriver forskarna Frans Libertson, doktorand vid Internationella miljöinstitutet på Lunds universitet, Jenny Palm, professor vid Internationella miljöinstitutet på Lunds universitet och Julia Velkova, biträdande universitetslektor vid institutionen för teknik och social förändring på Linköpings universitet i en debattartikel i Sydsvenskan:

”Vilka funktioner i samhället ska prioriteras när elnätet når sin maxkapacitet? Vad händer den dag då elen inte räcker till alla? Detta är frågor som har blivit allt mer aktuella i takt med att elbristen i Skåne har blivit mer och mer påtaglig.”

”Den skånska elbristen har redan fått konsekvenser, till exempel har bageriet Pågen tillfälligt behövt pausa sina expansionsplaner, plaståtervinningsföretaget Polykemi överväger att flytta sin produktion utomlands och ventilationsföretaget Lindab har valt att investera i bland annat Tyskland och Danmark istället för i Skåne. Samtidigt har datorjätten Microsoft fått klartecken av Staffanstorps kommun att bygga ett energislukande datacenter i Staffanstorp, något som kommer att påverka elförsörjningen i hela regionen.”
Läs hela debattartikeln här:
Bild av Holger Schué