Nyheter

Negativa elpriser under gårdagen

Mellan klockan 02 och 06 i går hade vi negativa elpriser över hela landet. Det betyder att de svenska hushållen som har rätt avtalsform kunde använda el och få betalt för det.

Orsaken var en riklig vindkraftsproduktion över norra Europa och en lägre efterfrågan på el till följd av påskhelgen.

För första gången i år hade samtliga elområden i Sverige negativa priser på el. Något som är mer vanligt i exempelvis Danmark som har större andel vindkraft i förhållande till total produktion, och Tyskland som har subventioner varpå vindkraftsproducenter producerar även vid negativa priser.

– Trots det kyliga vädret var mängden förnybar kraft på en sådan nivå att elen tog ovanliga vägar. Det gjorde att vi i Norden importerade kraft från Tyskland där priset var kraftigt negativt (-17 öre/kWh). Det var närmast full import för Norge via NordLink-kabeln från Tyskland vilket slog ut de dyrare produktionsslagen, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Som lägst noterades ett elpris på minus 1,4 öre/kWh i samtliga svenska elområden mellan klockan 02 och 03 natten till igår.

– Negativa elpriser är ovanligt, men i takt med att det byggs fler vindkraftsanläggningar och bättre överföringsmöjligheter kommer det bli allt vanligare då vindkraften till största delen inte går att reglera. Det gör att det under perioder som nu blir ett kraftigt överskott på el, säger Johan Sigvardsson.

Foto: Bixia