Nyheter

Nästa generations kommersiella trefasväxelriktare för solpaneler – nu tillgängliga i Sverige

SolarEdge lanserar nya kommersiella växelriktare för sina solcellsanläggningar i Sverige, med utbytbara överspänningsskydd och larm om överspänningsskyddet löst ut.

De nya växelriktarna uppfyller bland annat krav från försäkringbolag och sänker installationskostnaderna. Växelriktarna kommer i tre olika storlekar och finns nu till försäljning via SolarEdges distributörer och återförsäljare i Sverige.

Solenergiföretaget SolarEdge meddelar att de utökar sin portfölj av kommersiella lösningar i Sverige genom att lansera 30kW- och 33.3kW-trefasväxelriktare för 230V/400V-anslutning, samt en 40kW-växelriktare för 480V. De nya trefasväxelriktarna har nyligen blivit tillgängliga i Sverige.

Utbytbara men integrerade överspänningsskydd sänker kostnaderna

Dessa nya växelriktare är designade för att kombinera kommersiell kapacitet med enkel installation och är cirka 25 procent lättare än konkurrerande växelriktare i samma storleksklass.

Överspänningsskydden ger ett extra starkt skydd vid exempelvis åskväder, och eftersom de är utbytbara behöver man inte oroa sig för att man måste byta ut hela växelriktaren om skyddet löst ut, vilket kan bli dyrt för exempelvis lantbruket. Då försäkringsbolagen kräver överspänningsskydd vid användning av solpaneler i jordbruket gör de nya växelriktarna det enklare för jordbrukare att uppfylla försäkringskraven, samtidigt som de sänker kostnaderna för underhållet.

Överspänningsskydden är integrerade i växelriktaren vilket innebär att man slipper installera skydden separat, samtidigt som de vid behov enkelt kan bytas ut på plats. Detta innebär kortare installationstid och därmed lägre kostnader för installatörerna. Dessutom sänks kostnaderna för installationen ytterligare i samband med att dessa multi-växelriktarsystem vid behov kan använda standardjordfelsbrytare för maskinskydd.

Växelriktarna levereras också med en app där systemägaren får full insyn av prestandan på sitt system och kan få notiser och larm om tex ett överspänningsskydd löst ut.

De nya växelriktarna gör det också möjligt att ha fler solpaneler i varje sträng, vilket innebär att det totalt sätt krävs färre växelriktare i en stor installation. Något som både förenklar installationen och håller kostnaderna nere.

Framtidssäkrade för batterilagring

Med stöd för överdimensionering på upp till 150 procent, är de nya trefasväxelriktarna förberedda för att kunna användas med batterier, och kommer också kunna integreras med SolarEdges kommande kommersiella StorEdge-lösning när denna blir tillgänglig. Med stöd för kommande uppgraderingar såsom batterilagring, kommer man via överdimensionering kunna få ut ännu mer energi ur solpanelerna, eftersom energi som annars skulle förloras i en AC-kopplad lösning i stället leds till och sparas i ett batteri, vilket maximerar en möjlig egenförbrukning av el.