Nyheter

Nu kommer Low-carbon Copper

Elcowire introducerar Low-carbon Copper i delar av produktionen vid sina anläggningar i Helsingborg och Hettstedt i Tyskland.

Den nya kopparkvaliteten innebär betydande framsteg i företagets strävan att minska koldioxidavtryck. De resulterande koldioxidutsläppen är mindre än hälften av det globala genomsnittet (4,1 kg CO2/kg koppar) som anges av International Copper Association (ICA).

Produkten kommer från Bolidens gruvor i norra Sverige och Finland och är resultatet av betydande förändringar av brytningsprocessen, specifikt genom elektrifiering av flera steg.

Den nya koldioxidsnåla Low-carbon Copper har också möjliggjorts av en mycket effektiv malmkoncentrationsprocess och en grön energimix i världsklass.

Tillsammans med sina underleverantörer vill Elcowire föregå med gott exempel inom gruv- och metallindustrin när det gäller att producera mineraler med låg belastning på natur och klimat.

– Vårt sätt att samarbeta för att söka nya lösningar ger oss den rätta kompasskursen för att bidra till en långsiktig förbättring av vår värld. Low-carbon Copper är ett utmärkt exempel på det, säger Paul Gustavsson, vd för Elcowire.

Koldioxidavtrycket har beräknats i enlighet med GHC-protokollet och ISO 14064-3, med stöd av Sphera.

Resultatet har verifierats överensstämma med GHG-protokollet och har granskats enligt principerna i ISO 14064-3 av en tredje part, Intertek.

Bild av sergei akulich