Nyheter

ABB ska vara koldioxidneutrala till 2030

I det senaste avsnittet av podcasten ABB DECODED diskuterar Theodor Swedjemark, kommunikations- och hållbarhetschef, hur ABB driver verksamheten mot en mer hållbar framtid.

ABB:s hållbarhetsstrategi för 2030 kommer att driva företagets bidrag framåt för en mer hållbar värld genom att möjliggöra ett samhälle med låga koldioxidutsläpp, bevara resurser och främja sociala framsteg.

För att uppfylla dessa strategiska mål har ABB tagit fram taktiska riktpunkter som ska uppnås genom innovativ teknisk utveckling och branschledande lösningar.

Hållbarhetsstrategi och syfte på ABB

– Vi har alltid haft en hållbar inriktning när vi gör affärer. Det utgör en central del i ABB:s syfte och det värde vi skapar för våra intressenter, vi balanserar behoven hos samhälle, miljö och ekonomi i allt vi gör. Vi bidrar också i hög grad till FN:s mål för hållbar utveckling.

Medie- och undersökningsorganisationen Corporate Knights placerade ABB på 33:e plats på listan över världens 100 mest hållbara företag, vilka representerar den främsta procenten vad gäller hållbarhetsresultat.

– Vi planerar att bli koldioxidneutrala till 2030 genom att fortsätta övergången till förnybara energikällor och förbättra energieffektiviteten. Dessutom siktar vi på att fördubbla antalet kvinnor i den högre ledningen till 25 procent. Utanför ABB vill vi minska våra kunders årliga koldioxidutsläpp med 100 megaton – motsvarande årsutsläppen från 30 miljoner bilar med förbränningsmotorer.

Satsar på e-mobilitet

– Vi har nyligen inlett ett samarbete med EDF i Frankrike för ett dubbelriktat laddningsprojekt där elfordon inte bara använder elnätet för att ladda, utan kan också vara en reservströmkälla som hjälper till att stabilisera elnätet vid efterfrågetoppar. Ägaren får betalt för den el som returneras, vilket hjälper till att hålla nere den totala ägandekostnaden för elfordon.

ABB gick in på e-mobilitetsmarknaden redan 2010 och har idag sålt över 400 000 elfordonsladdare på fler än 85 marknader; mer än 20 000 snabbladdare för likström och 380 000 laddare för växelström, inklusive de laddare som säljs via Chargedot. Det är denna erfarenhet och detta fortsatta engagemang att driva e-mobilitetslösningarna framåt som har gjort ABB:s samarbete med Formel E så framgångsrikt.

– Jag är så stolt över ABB:s samarbete med Formel E. Det är en testbädd för innovativt samarbete och en plattform för att få alla intresserade av denna teknik och den hållbarhet som går hand i hand med den.

Tänjer på teknikgränserna för en mer hållbar framtid

ABB utarbetar löpande nya tekniklösningar för kunderna, inte bara för att hjälpa till att göra deras drift mer hållbar, utan också för att bidra till att åtgärda orsakerna bakom klimatförändringarna – till exempel ABB:s övervakningssystem på satelliter som spårar källorna till utsläppen av växthusgaser på jorden.

– Med ABB:s optiska sensor monterad på en satellit kan den peka ut den exakta platsen för metangasutsläpp på jordens yta. Den nya sensorn är ett viktigt framsteg eftersom tidigare versioner endast kunde undersöka större regioner. Tack vare denna detaljnivå kan vi gå direkt till källan för utsläppen så att myndigheterna kan vidta åtgärder mycket snabbare för att minska eller till och med eliminera dem.

Bild av catazul