Nyheter

”Sluta vela om nya gruvor, ministern”

”Nyss meddelade regeringen att den vill göra det lättare att bryta metaller i svenska gruvor. Den ”gröna omställningen” från fossila bränslen till förnybar elektricitet kräver råvaror från gruvindustrin, fastslår näringsminister Ibrahim Baylan (S), och tillsätter därför en utredning för att ”se över prövningsprocesser och regelverk”.

Det skriver Marcus Priftis, författare och före detta miljökemist i en debattartikel i Aftonbladet. Senaste boken ”Brytningstid” utkom på Natur & kultur hösten 2020:

”Ingen kan väl invända mot att tillståndsprocesser ska vara snabba och effektiva. Och staten har utrett frågan förr, minst en gång per näringsminister. Så sent som 2018 tillsattes en utredning för att ge ett snabbspår åt de ”gröna metallerna” – men utredningen kom fram till att tillståndsprocessen inte kunde förenklas mer utan att tumma på miljökraven.”

”Ändå är det dags igen. Baylans nya utredning bockar av gruvbranschens alla önskemål: både minerallag och miljöbalk ska ses över, det ska månas om investeringsklimatet och skattetrycket på branschen ska inte öka. Vore jag gruvdirektör skulle jag nog inte hålla andan. Så där har regeringen låtit i mer än tio år. Men sist den fattade beslut i ett faktiskt gruvärende sa den nej till självaste Boliden.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/X8Wrlg/sluta-vela-om-nya-gruvor-ministern