Nyheter

Ny solcellspark i Jönköping

Ett samarbete mellan Jönköping Energi och Carlfors Bruk har landat i en solcellspark som ska förse bruket med förnybar solenergi.

Solcellsparken, som kommer att vara i storleken motsvarande två fotbollsplaner, beräknas vara klar i juni 2021 för att möta sommarens solproduktion. Det kommer att bli en av de första solcellsparkerna i regionen som finansieras av ett privatägt företag.

Totalt är det 2050 paneler som ska monteras på fundament i marken.

– Vi är jättenöjda med vårt samarbete med Jönköping Energi, och för oss var det självklart att vi skulle anlita det lokala energibolaget i denna satsning. Och visst känns det roligt att kunna göra den här satsningen för att leverera förnybar el till vår produktion, säger Joakim Björklund, vd Carlfors Bruk.

Totalt är det 2050 paneler som ska monteras och de ger 1,1 MW, vilket kan jämföras med vad cirka 60 villor förbrukar under ett år.

Från början var det tal om att anläggningen skulle sättas på taket, men under samtalens gång har överenskommelsen landat i en solcellspark på marken.

– Detta är ett väldigt spännande projekt och helt klart unik i sitt slag i vår region, och det är väldigt kul att få vara med på denna miljösatsning som Carlfors Bruk nu gör, säger Nils Bittnér, kundansvarig på Jönköping Energi.

Egenproducerad el har alltid varit viktigt för företaget. Steget till att samtala med Jönköping Energi kring en solcellslösning föll sig därför naturlig.

Carlfors Bruk var från start intresserade av att hitta en lösning som skulle matcha deras profil med förnybar energi:

– Sedan tidigare har vi ett samarbete med Jönköping Energi kring energiproduktion i form av det lokala vattenkraftverket. Vi har egen vattenkraftproduktion här vid bruket och det har alltid varit viktigt för oss att producera så hållbart som möjligt. Därför var steget till att titta på en solcellslösning naturlig, säger Joakim Björklund.