Nyheter

Finalisterna till VA-priset 2021 klara 

Tekniska Verken i Linköping, forskningsprogrammet Mistra TerraClean med testverksamhet i Henriksdal samt Johan Neumann och Värmdö Kommun är finalister till årets VA-pris. 

 VA-Fakta har fått en mängd nomineringar  till VA-priset av kommuner, företag, forskningsprojekt och individer som gör insatser för vattenfrågan i Sverige. Av dessa står tre initiativ ut från mängden och är därmed finalister för VA-priset 2021. 
 
–  VA-Fakta delar ut VA-priset för att belysa goda initiativ för en framtidssäker hantering av vatten- och avloppsnät. Bakgrunden är att många av VA-systemen akut behöver underhåll och renovering. Det händer olyckor som läckor, rörbrott och att förorenat vatten blandas med dricksvatten nästan varje vecka någonstans i Sverige. Genom att belysa problemen men också belöna kreativa lösningar försöker vi visa hur viktig vattenfrågan är, säger Hampe Mobärg, samordnare på VA-Fakta. 
 
Motiveringar: 
 
Tekniska Verken i Linköping AB

Tekniska Verken i Linköping har sedan 25 år tillbaka bjudit in tredjeklassarna i till studiebesök på det lokala avloppsreningsverket Nykvarn i Linköping. Där går de rundvandring och gör experiment för att ge eleverna förståelse för vad som händer om man kastar fel saker i toaletten. Eleverna för sedan kunskapen vidare i hemmen till nära och kära om hur det fungerar i VA-nätet och på reningsverket. Det finns även en bok om ”det försvunna halsbandet” på samma tema där klassen tillsammans med läraren går igenom hur det fungerar. Projektet är känt som ”Bosse och Bettan”. Personer på stan kommer ihåg långt efter tredje klass när de gjorde Bosse och Bettan-besöket på Nykvarn. En uppskattad aktivitet som sätter sig i minnet, med andra ord. 
 
Mistra TerraClean

Genom sin forskning bidrar Mistra TerraClean med konkreta, tekniska lösningar för att ge medborgarna rent vatten, fritt från farliga PFAS-ämnen. Labbtester visar på lovande resultat där man lyckats rensa bort 90 procent av PFAS-ämnen, som finns i ibland annat brandskum och impregneringsmedel, och som ibland läcker ut i VA-näten. Problemen med PFAS-förorenade vatten har pågått under många år i Sverige, med stora hälsorisker och dyra rättstvister. Tekniken testas nu i större skala i Hammarby sjöstadsverk i Henriksdal, Stockholm. 
 
Om projektet på:

KTH
 
Mistra TerraClean är forskningsprogram, finansierat av forskningsstiftelsen Mistra, som KTH är värd för och där professor Ulrica Edlund är programchef. Forskare från KTH, Stockholms Universitet, Uppsala Universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, forskningsinstitutet RISE och ett antal företag medverkar i programmet.
 
Vinnaren av VA-priset presenteras på internationella vattendagen 22 mars 2021.