Nyheter

Debatt: ”Öka kommuners vilja att tillåta ny vindkraft”

”I dagsläget är många kommuner negativt inställda till vindkraft. Men istället för att avskaffa det kommunala vetot bör kommuner få ekonomiska fördelar.”

Det skriver Erik Lundin, ekonomie doktor och forskare inom programmet Hållbar energi­omställning vid Institutet för Näringslivsforskning i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet:

”Den senaste månaden har energidebatten koncentrerats kring kontroversiella frågor, som kärnkraftens plats i energisystemet, och behovet av att bygga ut transmission för att möta en ökad efterfrågan på el i landets södra delar. Det är naturligt att dessa frågor får en stor plats i debatten. För att möta framtidens ökade efterfrågan på el, krävs även en utbyggnad av vindkraften. En fråga som fått mindre utrymme i debatten är hur Sverige ska åstadkomma en samhällsekonomiskt effektiv utbyggnad av vindkraften.”

”I dag har kommunerna möjlighet att avslå en ansökan om vindkrafts­etablering och incitamenten för att godkänna vindkraftsetableringar är svaga. När man tar beslut om var det är samhällsekonomiskt mest effektiv att placera en vindkraftsanläggning måste det företagsekonomiska värdet av en potentiell etablering vägas mot lokala kostnader i form av oljud, minskade estetiska värden, och minskade fastighetsvärden.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/oka-kommunernas-vilja-att-tillata-ny-vindkraft