Nyheter

Sju forskare: ”Orealistiska kärnkraftsförslag tar fokus från viktigare frågor”

Kärnkraftsdebatten rasar vidare. nu ger sig sju forskare in i debatten.

Sju forskare: Filip Johnsson, professor i uthålliga energisystem, Chalmers tekniska högskola, programchef för Mistras nya forskningsprogram ”Mistra electrification”, Aleh Cherp, professor, Lunds universitet samt Centraleuropeiska universitetet i Wien, Lisa Göransson, forskarassistent, Chalmers tekniska högskola, Magnus Hennlock, forskare, IVL Svenska miljöinstitutet, Jessica Jewell, forskarassistent, Chalmers tekniska högskola, Kenneth Karlsson, forskare, IVL Svenska miljöinstitutet och Mikael Odenberger, docent, Chalmers tekniska högskola skriver i Dagens Nyheter idag:

”Debatten om att återstarta eller bygga nya kärnkraftsreaktorer har utvecklats till något av en skendebatt, som tar bort fokus från frågor som på kort sikt är viktigare för både klimatet och elförsörjningen. Det gäller exempelvis utbyggt elnät, fortsatt expansion av förnybar el, satsningar på energilagring och ökad flexibilitet i elsystemet.”

”Givet klimatfrågans stora allvar bör inga tekniker eller åtgärder uteslutas. Det är därför rimligt att Sverige tar fram en strategi för hur en forsknings- och utvecklingspolitik för denna typ av kärnkraftsteknik kan utformas. Det är dock högst osäkert om och när vi kan se sådana reaktorer kommersiellt tillgängliga. Det är tveksamt om sådana kan ge något bidrag av betydelse inom de närmaste 20 åren. Och då är vi nära den tidpunkt då utsläppen av växthusgaser måste vara nära noll.ngar för långsiktiga investeringar och säkerställa att vi har rätt fokus i omställningen.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/orealistiska-karnkraftsforslag-tar-fokus-fran-viktigare-fragor/