Nyheter

Pyrocells nya fabrik har anlänt

Nu har Pyrocells nya fabrik anlänt till Granudden i form av ett 30-tal moduler som förtillverkats i Nederländerna.

Redan den 15 mars startar monteringen av den banbrytande fabriken som ska förädla sågspån till icke-fossil pyrolysolja.

Träindustriföretaget Setra och drivmedelsbolaget Preem samarbetar kring produktion av fossilfri pyrolysolja från sågspån genom det gemensamägda bolaget Pyrocell. I Pyrocells anläggning vid Kastets sågverk ska sågspån, som är en restprodukt i Setras industriella process, omvandlas till pyrolysolja. Pyrolysoljan kommer därefter att förädlas till förnybar diesel och bensin vid Preems raffinaderi i Lysekil.

– Nu sker nästa steg i Pyrocells spännande resa där vi kommer att producera en helt ny produkt från stubben i skogen till tanken i bilen. Den här typen av satsningar på bioolja är ett viktigt steg för att uppfylla målet om fossilfria transporter i Sverige till 2030, säger Pontus Friberg, ordförande i Pyrocell. Parallellt med detta sker en rad rekryteringar till den nya fabriken.

Fabriken ska stå på en yta på omkring två hektar inne på Kastets industriområde i Gävle. Anläggningen ska producera runt 25 000 ton pyrolysolja, motsvarande 15 000 personbilars årliga bränsleförbrukning. Produktionen väntas vara igång under september-oktober 2021.