Nyheter

Forskare, CERE: ”Sol och vind, betalar inte fullt ut sina samhällsekonomiska kostnader”

”Sveriges elförsörjning skulle vinna på en mer samhälls­ekonomiskt neutral hantering av olika kraftslag. Investeringar behöver styras i en för samhället bättre riktning”.

Det skriver  Per-Olov Johansson, professor emeritus, nationalekonomi, Handelshögskolan i Stockholm, gästforskare Centre for Environmental and Resource Economics (CERE), Umeå och Bengt Kriström professor, naturresursekonomi, SLU-Umeå och CERE i Svenska Dagbladet:

”Intermittent elproduktion, till exempel sol och vind, betalar inte fullt ut sina samhällsekonomiska kostnader. Ett skäl är att sådan elproduktion vållar obalanser i elförsörjningen som måste pareras av andra kraftslag. Ett annat skäl är att vissa slag av intermittent kraft, till exempel vindkraft, vållar kostnader via påverkan på människor och mikroklimat.”

”Vi föreslår att Svenska kraftnät får i uppgift att utreda storleken och utformningen av avgifter som reflekterar dessa kostnader. Det skulle innebära att olika kraftslag får mer likartade konkurrensförutsättningar och vi skulle därmed också styra investeringar i en för samhället bättre riktning, Det skulle också innebära att vi indirekt löser vissa problem med att så kallade stödtjänster inte är prissatta idag. Sådana stödtjänster behövs i allt större utsträckning när elsystemet blir alltmer dominerat av intermittent elproduktion.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/infor-avgifter-for-sol-och-vindkraft