Nyheter

Region Skåne: ”Risk för skenande elpriser i Skåne när SydVästlänken försenas ytterligare”

I förra veckan meddelade Svenska kraftnät att SydVästlänken försenas ännu en gång. Nu med planerad igångsättning i augusti 2021 istället för mars som tidigare kommunicerats. Förseningen är den senaste i en lång rad sedan den ursprungliga planerade starten 2015.

Överföringen av effekt till Skåne är beroende av att spänningen stabiliseras lokalt. Denna stabilisering går att åstadkomma antingen genom elproduktion som går att planera eller med kraftelektronik. Ytterligare en försening gör situationen problematisk eftersom SydVästlänken, förutom det huvudsakliga syftet att överföra effekt, också behövs för att stabilisera spänningen.

Den senaste veckan har Ringhals 4 varit ur drift med resultatet att Svenska kraftnät har strypt överföringen till elområde 4, med högre elpriser som följd.

– SydVästlänken är en central del i att undvika en upprepning av de extrema pristoppar som skapades under våren och sommaren 2020. Region Skåne ställer nu frågan till Svenska kraftnät: vad gör ni för att undvika pristoppar i år och för att säkra elsystemets stabilitet? Frågan kommer även diskuteras med Region Skånes nybildade Effektkommission, säger Anna Jähnke, (M) ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Central del 

Under våren och sommaren 2020 var flera kärnkraftverk avstängda och att Svenska kraftnät begränsade då överföringen från norr till söder kraftigt, med skenande elpriser i södra Sverige som följd. SydVästlänken är en central del i att lösa problemet med låg överföringskapacitet till Skåne.

Nu när idrifttagningen är uppskjuten till efter sommaren, och när ytterligare en reaktor har stängts ned (Ringhals 1), befarar Region Skåne att vi kommer få skenande elpriser i södra Sverige även i år. Ytterst finns en risk för att elsystemet i södra Sverige inte klarar stora störningar.

– Det finns ett stort behov av att förbättra Skånes elförsörjning. Elektrifiering av samhället är nödvändigt för att nå klimatmålen. Men då måste det finnas tillräckligt med effekt på rätt plats och i rätt tid, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Skåne.

Samla aktörer

Region Skåne har tagit initiativ till en Effektkommission med syfte är att samla de aktörer som tillsammans kan skapa rätt förutsättningar för den elektrifiering som krävs för klimatet, hållbar tillväxt och den modernisering aktörerna vill att Sverige ska leda.

Syftet med effektkommissionen är att forma en gemensam röst från Skåne med lösningsorienterade förslag till nationell nivå. Dessutom ska Effektkommissionen agera i de frågor som aktörerna själva direkt kan påverka.

Region Skånes Effektkommissions startade sitt arbete i februari 2021 och samlar Region Skåne tillsammans med Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Ystad, Skånes kommuner, Länsstyrelsen Skåne samt Öresundskraft, E.ON, Kraftringen, Ystad Energi, C4 Energi, Uniper och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.