Nyheter

Debatt: ”Sverige har elbrist! Du kan inte dammsuga, snart stänger fabrikerna!”

”Debatten har blivit osaklig”, konstaterar energidebattörerna Valter Mutt och Peter Bodach-Söderström i ett inlägg i ETC:

”Ibland blir en debatt ofrivilligt komisk. Som när ett par tusen män sitter framför sina datorer och hävdar att Sverige har elbrist. Det komiska ligger givetvis i att om de hade haft rätt – något de inte har – så skulle deras datorer inte fungera.”

”Hur blev det så här? Hur fick vi plötsligt en debatt där inte bara gubbar på nätet utan även etablerade politiker plötsligt fick för sig att Sverige saknar el?”

”Låt oss ta fakta först. Sverige producerar långt mycket mer el än vi behöver och större delen av året exporterar vi el till omvärlden. Men någon gång ibland köper vi också el. Det handlar då oftast om norsk el från vattenkraft. Vid sällsynta tillfällen köper vi också el från kontinenten och då kan det slinka med lite polsk kolkraftsel. Det var den där lilla skvätten kolkraft som fick gubbarna att gå i taket. Att Sverige använde kolkraftverk var plötsligt oacceptabelt, även om det bara var en timme här och där. Gubbarna på nätet – och tyvärr även en och annan politiker – krävde nu att Sverige satsar mångmiljardbelopp på att bygga nya kärnkraftverk så vi slipper de där timmarna med el från kolkraft.”

Läs hela debattinlägget här:

https://www.etc.se/debatt/adrenalinet-rann-till-alla-k-gubbarna