Nyheter

KTH väljer HPE för att bygga superdator inom industriell innovation

Hewlett Packard Enterprise bygger en ny superdator för Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Den nya superdatorn ”Dardel”, som finansieras av Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC), kommer möjliggöra omfattande beräkningsprestanda och drivs av HPE Cray EX.

Namnet på superdatorn har valts för att hedra den svenska den svenska författarinnan Thora Dardel, och hennes första man, konstnären Nils Dardel. Dardel kommer att ersätta KTH:s befintliga flaggskeppssystem, Beskow, och kommer att husera i KTH:s PDC Parallelldatorcentrum, ett ledande superdatorcentrum för akademisk forskning i Sverige.

Sverige får ny superdator för att stärka FoU och möjliggöra industriell innovation

SNIC:s nya flaggskeppssystem Dardel kommer att byggas med hjälp av HPE Cray EX superdator, en avancerad högpresterande dataarkitektur som är utformad för nästa generations superdatorer. Med Dardel möjliggörs modellering och simulering från komplexa data som kommer leda till genombrott för en rad industrier, som läkemedel, förnybar energi och avancerade fordon.

HPE Cray EX-superdatorn inkluderar HPE Slingshot som kommer tillgodose krav på högre hastighet och datakrävande arbetsbelastningar. Den kommer också att innehålla nästa generations AMD EPYC™-processorer och AMD Instinct™ GPU-acceleratorer för att förbättra effektiviteten och prestandan som krävs för att bearbeta och nå insikter från komplexa data.

Dardel kommer vara betydligt snabbare än KTH:s befintliga system, med en teoretisk topprestanda på 13,5 petaflops[1]. HPEs avancerade funktioner kommer att hjälpa svenska forskare att tackla utmanande forskningsområden, som beräkningsvätskedynamik, biofysik och kvantkemi, som stöder en mängd olika svenska industriföretag, till exempel Scania, Sweco, Tyréns och FS Dynamics.

– Högpresterande datorteknik (HPC) används i stor utsträckning inom FoU för att främja tekniken som finns i de produkter och tjänster vi använder dagligen. Under årtionden har KTH:s PDC Parallelldatorcentrum hjälpt olika forskargrupper att göra genombrott inom en rad branscher som använder HPC. Vi är hedrade över att ha valts ut av KTH för att leverera den senaste HPE Cray EX-superdatorn med nästa generations AMD-teknik, som dessutom tillhandahåller en ännu högre prestanda som kommer att förbättra och utöka svensk forskning och driva innovation för svenska industriföretag, säger Peter Ungaro, senior vice president och general manager, HPC och Mission Critical Solutions på HPE.

HPE levererar KTH:s Dardel i två faser

HPE kommer att installera den första fasen av superdatorn, som innehåller 65 000 processorkärnor, till sommaren och superdatorn kommer att vara redo för användning i juli 2021. Den andra fasen av installationen, som kommer bestå av GPU:er, installeras senare i år och kommer vara redo att användas i januari 2022.