Nyheter

Sveriges Energiföreningar: ”Nog med fulargument för kärnkraft!”

”Ute i Europa undrar man varför den svenska energidebatten bortser från kärnkraftens avgörande nackdelar.Hur någon med ansvar för klimat, ekonomi och säkerhet kan förorda investeringar i ny kärnkraft är obegripligt”.

Det skriver Göran Bryntse, ordförande i Sveriges energiföreningars riksorganisation i ett debattinlägg i Expressen:

”Sett per investerad krona är kärnkraftens tillkortakommande ännu större än vad den är vad gäller koldioxidutsläpp. Ekonomiskt får man 50 gånger större koldioxidminskning via landbaserad vindkraft än via ny kärnkraft. Tänk bara på den ännu inte färdigbyggda finska reaktorn Olkiluoto 3. Den finska regeringen föreslog år 2000 att den skulle byggas till en kostnad på 25 miljarder kronor. Riksdagen sade ja år 2002. Reaktorn skulle tas i drift april 2009. Nu står det klart att den i bästa fall tas i drift år 2022 och blir 4 gånger dyrare än utlovat, dvs kostar cirka 100 miljarder i svenska kronor. Liknande förseningar och fördyringar sker vid de två andra pågående reaktorbyggena i Frankrike och England.”

Läs hela debattinlägget här:

https://www.expressen.se/debatt/nu-far-det-vara-nog-med-fulargument-for-karnkraft/