Nyheter

Norconsult framtidssäkrar Sveriges sista spånskivefabrik

Långt ute i de jämtländska skogarna ligger en av Sveriges sista spånskivetillverkare Byggelit, som varje år producerar 40 000 ton spånskivor.

Norconsult är sedan länge Byggelits automationspartner, och fick äran att ge nytt liv till fabrikens kanske viktigaste maskin: kapsågen.

Lit är ett litet samhälle beläget längs Indalsälven strax utanför Östersund. Här bor drygt 1 000 personer och hjärtat i samhället är än i dag spånskivefabriken, som har ett 60-tal anställda. Utanför fabriken ligger enorma högar av spån och flis, som snart ska transporteras genom de klarröda portarna för att förädlas till skivor.

Roger Enarsson, arbetsledare på Byggelit, har arbetat på fabriken i 34 år. Få människor kan lika mycket om spånskivor, och han är mycket entusiastisk när han berättar om hur produktionen går till.

– Det här är en häftig process. Våra pressplattor håller 200 graders temperatur, och det händer ganska mycket när vi använder 16 stora hydraulkolvar för att pressa skivorna till rätt tjocklek. Det gör att det bara krävs några få minuter för att limmet ska börja härda, berättar Roger.

För att göra detta används en stor såg med tolv separata sågvagnar som alla kan ställas in för att få specifika mått. Sågen har sedan början av 2000-talet drivits med hjälp av servomotorer, en Linuxdator och en pekskärm, vilket fungerade bra tills servodriften för en tid sedan tackade för sig. Plötsligt kunde sågen inte längre ställas om, vilket gjorde att man bara kunde producera en sorts skivor.

– Vad skulle hända om det gick sönder fler grejer? Då skulle vi verkligen stå där med stora problem. Så det var inte mycket att välja på. Jag ringde till Micke. Han har varit med och digitaliserat hela vår fabrik, så nog skulle han kunna lösa det här också.

Mikael ”Micke” Hägglund är sektionschef för Industri på Norconsult i Sundsvall, och är sedan länge Byggelits automationspartner. Inför det här uppdraget fick de inleda arbetet med att detaljstudera maskinen och dess dokumentation för att förstå hur den var uppbyggd. Därefter började man göra nya elritningar samtidigt som man programmerade den nya styrningen av maskinen och ritade nya operatörsbilder.

Medan Byggelits operatörer hade semester sattes systemet i drift under tre intensiva veckor. Efter en spänd stund av förväntan sågades de första skivorna, och sågklingorna kunde finjusteras för att ge ett perfekt resultat.

– Alla produkter har olika specifikationer och tidigare har vi behövt ställa in varje såg manuellt. Nu har vi i stället förprogrammerade recept på varje produkt, vilket innebär att vi bara behöver trycka på en knapp för att få de specifikationer vi vill ha, säger Roger Enarsson.

Han avslutar:

– Det känns otroligt bra att vi har gjort den här insatsen, och vi hade aldrig klarat den utan Mikael och Norconsult. Operatörerna är jättenöjda, nu har de en lösning som ger bättre precision, bättre översikt och är lättare att ställa om. Äntligen har vi framtidssäkrat sågen, som är den kanske viktigaste maskinen vi har i hela fabriken.