Nyheter

NCC rustar upp vattenkraftverket i Lilla Edet

NCC har fått i uppdrag av Vattenfall att utföra dammsäkerhetshöjande åtgärder vid vattenkraftverket i Lilla Edet mellan Trollhättan och Göteborg. Ordervärdet uppgår till cirka 220 MSEK.

Dammanläggningen i Lilla Edet som byggdes i början av 1900-talet och togs i drift 1926, behöver rustas upp. Därför ska befintlig damm och dammluckor rivas och ersättas med en ny damm på 125 meter och fyra nya och större dammluckor.

Energiproduktion i Lilla Edets kraftstation har stor betydelse i västra Sverige, dammens funktion och tillförlitlighet säkrar bland annat sjöfarten till och från Vänern.

− Det här är ett viktigt och intressant uppdrag. Det är tekniskt avancerade lösningar som ska utföras här och som NCC har stor erfarenhet av, t ex genom upprustningen av Hylte damm i Halland. Det känns extra bra att bidra med vår kompetens inom vattenkraft, och att vårda det som redan är byggt för att förlänga livslängden, säger Anna Arnfeldt, produktionschef NCC Infrastructure.

I februari 2021 etableras byggarbetsplatsen och själva byggstarten sker vid månadsskiftet mars/april. Hela projektet beräknas stå klart under första kvartalet 2024.

Affären, som är en utförandeentreprenad i samverkan, uppgår till cirka 220 MSEK och orderregistreras i första kvartalet 2021 i affärsområde NCC Infrastructure.