Nyheter

ABB tillhandahåller buntbanden Ty-Rap™ till NASA:s Mars 2020 Perseverance Rover Mission

När NASA:s Mars Perseverance-rover börjar utforska det nya hemmet på planeten Mars efter landningen den 18 februari 2021, använder den sig av världens mest avancerade teknik och är utrustad med buntbanden Ty-Rapfrån ABB.

ABB:s buntband Ty-Rap är utformade för att motstå tuffa krav i rymden samt korrosion och strålning i de mest extrema miljöer och används i byggnader, tunnelbanor, djupt ned i haven och yttre rymden. NASA har integrerat samma buntband från Ty-Rap som används i kommersiella tillämpningar runt om i världen för att fästa roverns interiöra och exteriöra ledningar, komponenter samt forsknings- och labbutrustning på ett säkert sätt.

– På samma sätt som vanliga buntband utgör en praktisk lösning i hemmet när man ska fästa allt från inomhuskablar till utomhusbelysning fäster de högpresterande buntbanden från Ty-Rap roverns ledningar och utrustning, säger Matthias Heilmann, chef för ABB Installation Products. I närmare 50 år har dessa buntband från Ty-Rap presterat väl under de tuffaste förhållanden på jorden och skyddat komponenter från element med enorm påverkan och stora temperaturväxlingar under tidigare rymdexpeditioner.

Verksamheten som idag kallas ABB Installation Products har försett rymdprogrammet med produkter sedan 1973, och buntbanden från Ty-Rap används på NASA:s Curiosity-rover som fortfarande är i bruk och användes tidigare på både Spirit och Opportunity.

Originalet till Ty-Rap patenterades 1958 och blev känt för sin låsmekanism Grip of Steel för både företags- och hemmabruk. Sedan dess har närmare 30 miljarder buntband från Ty-Rap producerats – om man lägger ut dem ände mot ände räcker de till månen och tillbaka mer än ett dussin gånger.

Uppdraget Mars 2020 Perseverance Rover ingår i NASA:s Mars Exploration Program, en långsiktig satsning på utforskning av den röda planeten med hjälp av robotar. Uppdraget har vetenskapliga mål med hög prioritet vad gäller utforskning av Mars, inklusive viktiga frågor som berör potentialen för liv på planeten.

ABB har en långvarig relation med NASA som inleddes för mer än 30 år sedan med optiska sensorer som användes vid experiment på rymdfarkosten. I november 2020 tillkännagav företaget ett kontrakt med NASA:s Jet Propulsion Laboratory om att viktig teknik från ABB och partnern Nüvü Camēras ska finnas ombord på rymdteleskopet 2025 för att ta de första bilderna från rymden på planeter utanför vårt solsystem.