Nyheter

Orealistiskt för Sverige med utbyggd kärnkraft

”Kärnkraftstekniken är dyr, har stora risker, är känslig för driftsstörningar och kräver statlig prisreglering av elmarknaden. De reaktorbyggen som pågår i Europa har blivit plattformar för ryska och kinesiska intressen”.

Det skriver Åsa Moberg, Författare, bland annat till boken ”Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten, en bok om kärnkraft” i ett debattinlägg i Dagens Industri:

”Hur kort får minnet vara i energidebatten? Den 11 mars är det 10 år sedan den stora jordbävningen och tsunamin drabbade Japan. Tre reaktorer vid Fukushima Dai-ichi havererade. Katastrofen inträffade i ett tekniskt framstående land med 54 reaktorer. En total nedstängning i flera år följde. Ett fåtal kom efter några år i drift igen, medan det bokstavligen oändliga saneringsarbetet kommer att behöva pågå i evighet.”

”Varför är det så tyst om de fyra reaktorer som är under byggnad i Västeuropa? Priset för de två senast inledda reaktorbyggena, Hinkley Point C i Somerset i Storbritannien, beräknas till 25 miljarder. Pund. Inga reaktorbyggen har hittills blivit färdiga till beräknat pris.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/orealistiskt-for-sverige-med-utbyggd-karnkraft/