Nyheter

Ny rapport: fördelar för installatörer att installera luft/vatten-värmepump jämfört med bergvärme

En ny rapport från Aktea Energy, beställd av Panasonic Heating & Cooling Solutions, visar på en betydande kostnadsbesparing för konsumenten över tid vid installation av en ny luft/vatten-värmepump jämfört med bergvärme.

Men även för den som installerar värmepumpar finns det många fördelar med luft/vattenvärmepumpar. Bland annat är installationstiden kortare och det krävs heller inget bygglov.

Bergvärme och luft/vatten-värmepump är två populära uppvärmningsalternativ för småhus i Sverige. Men något som inte uppmärksammats är den omfattande installationstiden som krävs för bergvärmepumpar.

Dessutom krävs en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun och i vissa fall även ett bygglov innan installationen av bergvärmepumpar kan starta. Det är en process som ibland kan ta flera månader. Men med en luftvattenvärmepump kan installationen starta direkt och vara färdig på endast några timmar.

– Det har skett stora tekniska framsteg, bara de senaste åren, och Panasonic har varit en av de ledande aktörerna för denna utveckling. En del installatörer kanske ännu inte har hunnit sätta sig in i fördelarna för luftvattenvärmepumpar, som att installationstiden är betydligt kortare och kräver mindre arbete, vilket gör att man kan lägga mer tid på kunden eller boka in fler uppdrag. Eller att de i princip är lika energieffektiva som bergvärme, men med en betydligt lägre kostnad för installation, vilket gör luft/vatten-värmepumparna till en lösning som ger konsumenten riktigt mycket för pengarna, säger Frida Rosenlind, kommunikationschef Aircon, Panasonic Nordic.

I en rapport av Aktea Energy, framtagen på uppdrag av Panasonic Heating & Cooling Solutions visar det sig att konsumenter, som väljer bergvärme, i snitt har betalat 50 000 kronor mer för sin uppvärmning efter 20 års drift än den som valt luft/vatten-värmepumpen.

Detta beror främst på investeringskostnaden, där installation av bergvärme kan kosta upp emot 175 000 kronor, jämförelsevis med luft/vatten-värmepumpen som landar på cirka 115 000 kronor.

Rapporten visar en kostnadsjämförelse mellan att installera en luft/vattenvärmepump från Panasonic eller en bergvärmepump i ett småhus. Jämförelsen har genomförts med energiberäkningar i VIP-Energy och beräkningen är gjord på fem orter i Sverige.