Nyheter

Epiroc-företaget New Concept Mining lanserar helhetskoncept för säker bergbultning

Allt fler kunder inom gruv- och tunnelbrytningsindustrin efterfrågar integrerade bergbultningslösningar av en och samma leverantör. Detta för att öka kontrollen över maskin- och personsäkerheten och samtidigt öka produktivitet och lönsamhet.

För att möta efterfrågan lanserar nu Epiroc den första kompletta helhetslösningen för bergbultning pumpbart resin.

Lösningen bygger på att kombinera Epirocs beprövade Boltec-bultriggar, bergbultar från Epiroc-företaget New Concept Mining med ett nytt pumpbart resin. Det nya pumpbara resinet har utvecklats speciellt för Epiroc tillsammans med Weber Mining.

När gruvdriften rör sig allt djupare under jord ökar svårigheten att förstärka och säkra alltmer fragmenterad berg Trots detta finns det en brist på helhetslösningar, speciellt när det kommer till bultning som kombinerar hela bultningskedjan. Tills idag har det inte funnits ett komplett system för bergförstärkning som kombinerar riggar, bultar och resin i en lösning.

Den kompletterande delen i helhetskonceptet är det nya pumpbara resinet POTENTIA® THIXO som är speciellt utvecklat för automatiserad bultning tillsammans med Weber Mining. POTENTIA® THIXO är ett tvåkomponents resin bestående av ett silikat och ett resin som injiceras genom självborrande bultar. Den geléliknande blandningen fyller utrymmet mellan bult och borrhål för att skapa en perfekt tillslutning mellan berg och bult.

– Som komplett leverantör av riggar, bultar och pumpbart resin har vi nu en fantastisk möjlighet att optimera systemet för att möta kundens krav på bergförstärkning, säger Per Holmberg Affärsområdeschef Underjord, Epiroc Sverige.

Epirocs helhetskoncept med pumpbart resin har flera viktiga funktioner:

Komplett lösning möjliggör automatisk bultningsprocess

Med ett brett utbud av Boltec bultningsriggar, bultar och pumpbart resin är Epiroc nu en komplett leverantör av bultsystem som möjliggör optimering av systemet för specifika kundkrav.

Produktivitet

Installationsprocessen är snabbare och enklare, mindre steg som ger både högre produktivitet och mindre stopp. Brinningstiden för pumpbart resin är snabbare jämfört med traditionellt cement.

Kvalitetskontroll och tillförlitlighet

Resinet blandas helt innan det pumpas genom bulten och ut i borrhålet vilket säkerställer blandningens kvalitet. Resinvolymen kan justeras, vilket säkerställer att bulten är helt inkapslad och korrosionsskyddad. Hög repeterbarhet med automatiserad process möjliggör hög tillförlitlighet.

Flexibilitet

Flexibel med möjlighet att installera flera olika typer av ihåliga bultar, SDA-bult och PAR1-bult.