Nyheter

Nytt samarbetsavtal underlättar energieffektivisering

Tekniska verken i Linköping har tecknat ett samarbetsavtal med Linköpingsföretaget Spotscale AB som, med hjälp av drönarbilder, skapar 3D-modeller av fastigheter.

Dessutom går det att inkludera termografering som innebär att man kan upptäcka på vilka ställen en fastighet läcker värme. En tjänst som Tekniska verken nu kan erbjuda kunderna.

Spotscales lösning är en innovation som verkligen kan bidra till energiomställningen. Den är unik i sitt slag då drönarbilderna omvandlas till 3D-modeller som även kan användas i webbläsare. Kunden får tillgång till mjukvaran så att man i sin webbläsare kan komma åt sina 3D modeller där de kan zooma in var som helst och komma till en mycket hög upplösning blixtsnabbt. Genom värmeanalysen av fastigheter kan kunden se zoner med energiläckage i form av såväl värme som kyla. Underlaget gör det möjligt att optimera åtgärder för energieffektivisering.

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder moderna tjänster som kan hjälpa dem att energieffektivisera och på det sättet bli mer resurseffektiva, säger Johanna Wittenfeldt, affärsutvecklare, Tekniska verken. Det ligger helt i linje med vårt fokus att tillsammans med våra kunder ta ansvar för att resurser nyttjas både hållbart och cirkulärt.

Värmefotografering (termografering) av fastigheter är inget nytt. Men genom att använda drönare istället för en värmekamera blir inspektionen både mer noggrann, tidseffektiv och kan göras från helt nya perspektiv och avstånd kring stora byggnader

– Vi är stolta över detta samarbete som gör att vi snabbare når rätt kunder som aktivt går mot att bli klimatneutrala säger Ludvig Emgård, vd Spotscale. Vår teknik möjliggör ett mer energieffektivt, och därmed mer hållbart, samhälle samtidigt som det för kunderna innebär kostnadsbesparingar.