Nyheter

Världens första 3D-printade kaffebar gjord på återvunnet avfall

Det dricks enorma mängder kaffe i Sverige varje dag, och nu kan kaffeproduktionen få fler och nya användningsområden. Ett samarbete mellan Löfbergs och Sculptur har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord på återvunnet avfall. Kaffebaren används på en ICA-butik i Sälen, där den väcker stort intresse.

– Det här är ett led i vår cirkulära omställning där målet är att generera noll avfall. Det handlar om att använda alla resurser i värdekedjan fullt ut för att minska påverkan på klimat och miljö, och för att lyckas med detta är vi beroende av samarbeten som det här, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Sculptur är ett nystartat svenskt företag som specialiserat sig på 3D-printning med återvunna material. Utvecklingsarbetet med den nya kaffebaren har pågått under ett drygt halvår och tillsammans med Löfbergs har Sculptur hittat en lösning där man använder restströmmar i kafferosteriets produktion, till exempel kaffebönans silverhinna och de stora Big bags som mycket av råkaffet levereras i.

– Materialframställningen har varit den stora utmaningen, men nu har vi hittat en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar. Det är två framgångsfaktorer för den här typen av hållbara produkter, säger Glenn Mattsing, vd på Sculptur.

Skapar värde

Att hitta nya användningsområden för det som tidigare setts som avfall är bra för miljön och klimatet, samtidigt skapar det nya intäktsmöjligheter.

– Idag betalar många för att bli av med sitt avfall, kan vi istället använda avfallet som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde vilket är en förutsättning och viktig drivkraft i den cirkulära ekonomin, säger Anders Thorén.

Väcker intresse

Den första 3D-printade kaffebaren gjord på återvunnet avfall levererades nyligen till Lilla Ica Lindvallen i Sälen.

– Superhäftigt att vi får vara med på ett hörn. Både utseende och doft signalerar kaffe, och det märks att återvinning och miljö är frågor som engagerar och intresserar. Vi har redan haft många kunder som ställer nyfikna frågor, säger Philip Wester, butikschef på Lilla Ica Lindvallen i Sälen.

Bjuder in till samarbete

Som ett led i den cirkulära omställningen har Löfbergs startat Circular Coffee Community, ett initiativ där Löfbergs bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

– Det här är inget vi kan göra på egen hand. Vägen framåt handlar om samarbeten och att utveckla hållbara lösningar tillsammans med andra. Det är projektet med Sculptur ett bra exempel på, säger Anders Thorén.