Nyheter

”Aldrig eldat så lite olja”

Endast vid tre tidigare tillfällen har Linde energi nått över 90 procent spillvärme i sin produktion av klimatsmart fjärrvärme. När år 2020 summeras kan det kommunägda bolaget se tillbaka på ett historiskt år med hela 94 procent spillvärme i den så kallade värmemixen för Lindesberg-Frövi-nätet.

För drygt 20 år sedan inledde Linde energi ett samarbete med BillerudKornäs i Frövi, som innebär att det lokala energibolaget tar tillvara spillvärme, energi som annars går förlorad, och använder denna för att producera fjärrvärme.

– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi.

Den totala andelen spillvärme uppgick till 94 procent, samtidigt som tillförseln av fossil eldningsolja endast var 0,4 procent förra året.

– Vi ska vara helt fossilfria år 2025. Idag är vår fjärrvärme 99 procent fossilfri. De sista procenten är tuffa att skala bort, men vi jobbar hårt för att minska vår klimatpåverkan och ställa om till en helt förnybar produktion. Just klimatfrågan är avgörande när vi utvecklar vår värmemix, framhåller Emma Johansson, EHS&S-ansvarig på Linde energi.

– I år konverterade vi om en av våra oljepannor från fossilt bränsle till biobaserad olja. Nu analyserar vi för fullt nästa steg på vår hållbarhetsresa, meddelar Emma Johansson avslutningsvis.