Nyheter

Återvunnen plast blir medicinlådor för Covid-vaccin

Nu börjar BASF, HIRSCH Porozell och eutecma tillverka speciallådor som ska ta Covid-19-vaccin ut till länder i hela världen. För första gången tillverkas lådorna i expanderad polystyren (frigolit) av återvunnen plast.

Kraven för lagring och transport av läkemedel är höga eftersom produkterna måste förvaras säkert, i en ren miljö och med rätt temperatur, vissa vacciner måste lagras i minus 70 grader. Därför kan det vara en utmaning att använda återvunnet material i tillverkningen eftersom mekanisk återvinning vanligtvis försämrar plastens kvalitet. Men med kemisk återvinning behåller plasten sina egenskaper, samtidigt som koldioxidutsläppen minskas jämfört med fossila material. Återvunnen plast används nu för första gången i lådor av expanderad polystyren (frigolit) för att transportera Covid-19-vaccinet ut i världen.

– Tillverkningen av dessa läkemedelslådor med återvunnen plast är ett viktigt steg mot en cirkulär ekonomi för plast. Läkemedelsindustrin ställer mycket höga krav på produkternas egenskaper och därför kan det vara en utmaning att använda återvunnet material. Av samma anledning är det en klimatseger att vi tillsammans med våra partners nu kan leverera produkter med hög kvalitet av återvunnen plast, säger Mark Meier, vd för BASF Nordic/Baltic.

De speciallådor som tillverkas av återvunnen plast har ett Ccycled ™ -märke så att de är lätta att känna igen. Förutom läkemedel kan lådorna användas för andra ömtåliga produkter och produkter som behöver transporteras i en viss temperatur, som vissa typer av livsmedel. Lådorna kommer att levereras under första kvartalet 2021.

Lådornas väg ut i världen

Medicinlådorna tillverkas med BASF:s granulat Styropor® CcycledTM. BASF använder pyrolysolja från återvunnen plast från hushåll i tillverkningen av granulatet, som ett alternativ till fossila råvaror. Granulatet skickas sedan till Hirsch Porozell som utformar de slutliga produkterna. Eutecma tar sedan emot lådorna och skickar dem till Europa, Asien, Indien, Kina och USA.

Läs mer här.

Bild av Hans Braxmeier