Nyheter

ROCKWOOL  startar produktion med förnyelsebar el – elektrifierar stenullsfabriken i Moss

ROCKWOOL  tar nu ytterligare ett stort steg mot att minska sin klimatpåverkan. Stenullsproducenten sänker sina CO2-utsläpp i Norden med totalt 70%  när  de  elektrificerar  sin  stenullfabrik i Moss i Norge.

– Den nya elektriska smältugnen är en viktig investering inför framtiden. Vi ska fortsätta leverera stenullsprodukter av hög kvalitet, samtidigt som vi ska möta nödvändiga miljökrav på den svenska marknaden, säger Jonas Zacharoff, Försäljningsdirektör på ROCKWOOL AB.

I Sverige kommer majoriteten av all byggisolering som levereras från ROCKWOOL från fabriken i Moss. Det innebär att majoriteten av Sveriges största byggaktörer kommer att få stenullsisolering med betydligt lägre klimatpåverkan från och med 2021. Tack vare skiftet till förnyelsebar energi kommer utsläppen bli kraftigt reducerade. Fabriken i Moss kommer också få ökad kapacitet att ta emot och återvinna stenull från byggarbetsplatser.

Jonas Zacharoff förklarar.

– Vi måste jobba på alla plan för att minska klimatpåverkan i byggbranschen! Sänkta CO2-utsläpp vid produktionen, ökad återvinning och produkternas dokumenterade hållbarhet över tid är alla viktiga parametrar.

Fabriken i Moss är i full gång med att producera stenull och faktum är att den är unik. Den har världens största elektriska smältugn för stenull. Tekniken är utvecklad under två års tid av ROCKWOOL och koncernens egna ingenjörer och planen är att innovationen ska implementeras på fler produktionsenheter inom koncernen.

Skiftet i Moss kommuniceras bara fyra månader efter att ROCKWOOL berättade att fabrikerna i Danmark kommer skifta till förnyelsebara bränslen i form av biogas. Det kommer ske från och med januari 2021. Tillsammans med skiftet i Norge förväntas förbättringarna leda till 70% minskade CO2-utsläpp i Norden.

– Vi är stolta över att bevisa att även stora, energikrävande industrier kan skifta till bränslen med lägre klimatpåverkan, säger Jonas Zacharoff.

Fakta om ROCKWOOL Group investering i Moss

Med stöd av ENOVA, som ägs av norska staten, investerar ROCKWOOL stenullsfabrik i Moss 450 mNOK i en ny elektrisk produktionsteknik i fabriken i Moss, Norge. ENOVA bidrar med 101.5M NOK. Den nya tekniken har varit i drift från och med december 2020.