Nyheter

Allt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positionering

De tas ofta för givet men positionerings- och arbetshållarkomponenter har aldrig varit viktigare eftersom de tekniska kraven ökar.

Marcus Schneck, VD för norelem, ger sin bild av de optimala teknikerna och teknologierna – och vad framtiden bär med sig:

”Teknik handlar om noggrannhet. Repeterbarhet. Pålitlighet. Varje timme, varje dag producerar världens industrier miljarder produkter, och de måste alla göras enligt de hårdaste specifikationerna, med de noggrannaste toleranserna och med högsta uppmärksamhet på detaljer och kvalitet – för att inte nämna effektivitet och säkerhet.

Inget av detta skulle vara möjligt utan de komponenter som fixerar och positionerar arbetsstyckena. Det är därför dessa komponenter är så avgörande. Därför kan fixering – även om det verkar relativt litet och obetydligt – spela en avgörande roll för en tillverkare.

En av principerna, som dock hålls högt av konstruktörer, är kontinuerlig förbättring. Det finns alltid ett sätt att göra något bättre. Och ganska ofta kan nyckeln till att nå denna förbättring hittas i de tekniker och teknologier som används för fixering av arbetsstycken. Så låt oss ta en titt på varför det är så, tillsammans med några av de viktiga komponenter som finns, så att vi kan konstruera våra produkter mer exakt och effektivt för en bättre framtid för alla.

Ta en fördelaktig position

De två huvudsakliga aspekterna av teknik som påverkas av fixering och positionering är som alltid noggrannhet och effektivitet – med konkreta resultat som högre kvalitet och enhetlighet och en mer kostnadseffektiv drift.

När det gäller kvalitet så innebär fixering och positionering långt mer än att bara hålla arbetsstycken på plats. Maskinerna vi använder är bara lika bra som den svagaste länken. Så när uppgiften består i att arbeta med komplicerade, komplexa mönster, vilar kvaliteten på utdata till stor del på fixeringselementens kvalitet. Även den minsta avvikelse kan ha stor inverkan på den färdiga produkten.

Vid vår andra punkt – effektivitet och kostnadseffektivitet – har fasthållning och positionering en överraskande stor effekt. Ja, fixering av arbetsstycken innebär konsekvent snabbare produktionshastighet. Men det innebär också en snabbare, smidigare process när det gäller att byta ut maskindelar genom att låta slitna komponenter bytas ut utan problem eller att undvika följdeffekter på kommande produktionssteg.

Utöver dessa två övergripande fördelar har olika positioneringsprodukter och fixeringskomponenter sina egna distinkta fördelar för specifika tillämpningar. Så, låt oss ta en titt på några exempel.

Välja position på positionering

Det finns ett brett utbud av positioneringselement tillgängliga. Som med alla aspekter av teknik bör valet av en positionerings-, kläm- eller fixeringslösning beaktas enligt tillämpningens krav.

Fixeringsstycken (eller låsstift) är till exempel ett klassiskt positioneringselement, perfekt för att ställa in monteringsenheter eller för att finjustera komponenter i verktygsmaskiner. Kulspärrbultar är ett annat alternativ för anslutning och fixering av arbetsstycken och komponenter med hjälp av en kulspärr och enkel knapptryckning för att säkerställa en stabil, säker och självlåsande lösning.

Fjäderbelastade tryckstycken är ett annat positioneringselement som vanligtvis används i maskin- och verktygskonstruktioner. Komponenterna fungerar som tryck- eller intrycksstift och gör att element snabbt kan fixeras på plats.

En annan möjlighet finns i stopp, från excenteranslag till justerbara skruvanslag, till 5D-anslag för arbetsstycken. Dessa fungerar i allmänhet som positioneringshjälpmedel för arbetsstycken på monteringsutrustning och i verktygsmaskiner, där till exempel olika fixturspjälor kan justeras och riktas universellt.

Detta är inte på något vis en uttömmande lista över alternativ – även om det finns en praktisk källa från norelem i THE BIG GREEN BOOK. Kilspännare med arbetsmån, precisionslåsbultar och monteringsverktyg, liksom excenterskruvar och spännklor, ger en mängd fixeringsalternativ, beroende på behov. Men återigen bör den specifika lösning som valts vara rätt för tillämpningen, för att säkerställa kvalitet och öka effektiviteten.

Positionerad för framtiden

När Industry 4.0 får ett fast grepp i hela världen, är det ytterligare en sak som vi måste tänka på – hur ansluten teknik förändrar positionering och fixering till det bättre.

Under flera år har norelem levererat en rad sensorutrustade och IoT-klara lösningar vilka designats för att hjälpa konstruktörer att hitta nya möjligheter i sin utrustning för att ytterligare förbättra kvalitet och effektivitet genom smart teknik.

Ett exempel: fjäderbelastade tryckstycken som kombinerar tillförlitlig positionering med inbyggda sensorer för tillståndsövervakning. Och nu går fler och fler komponenter med i detta sortiment, såsom keramiska momentskruvar, fixeringsstycken och cylinderstift. Under tiden kan andra komponenter nu installeras med sensorer – som töjningsmätare – för att ge feedback i realtid om en kläm- eller positioneringsprocess har slutförts.

Det är tryggt att veta att det alltid finns ett alternativ, oavsett hur specialiserad tillämpningen är, fixera, spänna, positionera och hålla arbetsstycken på plats – norelem är här för att assistera vid rätt val, genom hela sortimentet i vår komponent- och konstruktionskatalog, THE BIG GREEN BOOK. Det är spännande att se hur denna ofta förbisedda aspekt av vår bransch utvecklas i takt med Industry 4.0, eftersom ansluten teknik ökar sin närvaro över hela världen.

Detta innebär också att positionering och fixering, liksom alla aspekter av teknik, måste anpassas, vara redo och framtidssäker inför förändringar efter 2020, för att ytterligare förbättra noggrannheten och effektiviteten.

Det hänger trots allt på positionering.”

För mer information om norelem samt komponenter för fixering och positionering, besök:

www.norelem.se