Nyheter

Per Bolund, Miljöpartiet: ”Nu kan sol- och vindkraft fasa ut kärnkraften”

”Vindkraften är inne i en unikt snabb utbyggnadsfas. Solcellsanläggningar i Sverige har femdubblats på tre år. På samma sätt som fossilt fasas ut kan vi nu se att kärnkraften med rätt politik byts ut mot sol, vind och vatten”.

Det skriver finans- och bostadsminister Per Bolund, Lorentz Tovatt, energi- och klimatpolitisk talesperson och Linus Lakso, ansvarig energi- och klimat i partistyrelsen från Miljöpartiet´i ett debattinlägg i Dagens Industri:

”Vid årsskiftet stänger ytterligare en kärnkraftsreaktor. Det innebär att Sverige snart kommer ha stängt hälften av sina reaktorer. Den förnybara framtiden är redan här vindkraften växer nu i en unikt snabb takt. Nu behövs politik för att få de sista pusselbitarna på plats för ett 100 procent förnybart elsystem som man kan lita på. Miljöpartiet presenterar här nya förslag för att göra elmarknaden mer effektiv och flexibel och för att öka investeringarna i elnätet.”För det tredje, snabba upp byggtiden för elnät. Med mer vind och sol ökar behovet av kapacitetsstark överföring av el. Utmaningen ligger både i att öka kapaciteten i stamnätet men också hantera de lokala flaskhalsar som finns, inte minst i våra storstadsregioner.

Läs hela debattinlägget här:

https://www.di.se/debatt/sa-ska-fornybart-fasa-ut-aven-karnkraften/