Nyheter

Thermotech först i branschen med att utveckla automatisk optimering

En givare som automatiskt optimerar värmesystem och sparar 10 procent eller mer av värmekostnaden. Det låter nästan för bra för att vara sant, men hos Sollefteå-företaget Thermotech håller det på att bli verklighet tack vare utvecklingsresurser från Höga Kusten Industrigrupps (HKIG) projekt SIKT.

– Vi tror att det här blir en gamechanger. Vi är först i branschen och våra konkurrenter lär följa efter, säger Lars Westerlund, platschef på Thermotechs fabrik i Sollefteå.

Thermotech utvecklar, tillverkar och projekterar kompletta värme- och rörsystem, och har löpande tagit fram egna smarta lösningar för sina system. Ur det perspektivet är det inte märkligt att just Thermotech också lyckas hitta en lösning på automatisk optimering av värmesystem. Men faktum är att det som nu ser ut att kunna revolutionera branschen, var nära att inte bli av alls. För när det första erbjudandet om att delta i SIKT kom så tackade Thermotech nej. När HKIG lite senare återkom med ett modifierat förslag så nappade dock företaget. Ett väldigt lyckat beslut skulle det visa sig.

– Vi såg potentialen, och vi ville gärna bli först, så vi klev in. De extra resurserna har betytt mycket. Utan SIKT hade vi nog inte gjort det här alls, eller så hade det tagit väldigt lång tid, säger Lars Westerlund.

Målet med Thermotechs projekt är kort och gott att få ner värmeförbrukningen utan att värmesystemet blir dyrare. För att lyckas med det gäller det att få så jämn förbrukning som möjligt på slingorna i det vattenburna värmesystemet.

– Man kan rita på ett system och beräkna energiåtgång och optimala flöden, men det blir nästan alltid förändringar som gör att den teoretiska modellen inte stämmer. Det vi har gjort är att vi mäter temperaturen på det utgående vattnet i slingorna – utifrån det kan vi beräkna energiåtgången i ett rum – och sedan har vi tagit fram en givare som styr flödet i slingorna, berättar Lars Westerlund.

En viktig poäng är att givaren är förhållandevis billig. Det finns smart elektronik som kan göra motsvarande jobb, men den är då så dyr att det äter upp stora delar av det kunden sparar in i form av sänkt energiförbrukning.

Hur mycket energi går det att spara med ett självoptimerande värmesystem?

– 10–12 procent är vad vi uppskattar på en snittinstallation, och i vissa fall kan det bli mer än så, menar Lars.

I det omfattande arbete som lagts ned inom ramen för projektet har Thermotech stått för det mesta själv – som vanligt. Företaget bedriver mycket utvecklingsarbetet för sin storlek och har bland annat ett antal egna patent.

– Vi vill gärna göra det själva, vi är väl lite kaxiga på det viset, säger Lars skrattande. Men vi har också köpt in viss kompetens i det här projektet, till exempel när det gäller experiment och framtagning av algoritmer.

Ännu återstår en del arbete. Under hösten 2020 har utvecklingsteamet filat på algoritmerna, och den skarpa testningen börjar först när utomhustemperaturen sjunker och värmesystemet verkligen utsätts för belastning. Dessutom ska elektronik och appar utvecklas. Så Thermotechs gamechanger är fortfarande en bit från marknaden.

– Jag vill inte säga något datum, men det vi tar fram nu kommer definitivt att nå marknaden och det kommer att ligga i framkant, säger Lars Westerlund.

Foto: Marlene Nilsen