Nyheter

Svenska SunRoof skapar virtuella kraftverk

Med marknadens billigaste byggnadsintegrerade solcellstak ska SunRoof bidra till att skapa en värld fri från kolenergi. Efter en explosionsartad tillväxt under 2020 är det svenska företaget nu redo för nästa steg på sin tillväxtresa. Utöver att etablera sig som branschledande i flera europeiska länder utvecklar SunRoof något som ska revolutionera marknaden – ett virtuellt kraftverk.

I slutet av 2019 beslutade sig den svenska tillverkaren av byggnadsintegrerade solcellstak SunRoof för att skala upp sin verksamhet och expandera erbjudandet till fler länder. Under året hade grundaren Karol Kaniuks bror, serieentreprenören Lech Kaniuk, tillträtt som vd och bröderna bedömde att tiden var inne för att ta nästa steg som företag.

I april registrerades SunRoof International Holding och flera välkända europeiska entreprenörer anslöt till organisationen. Satsningen har visat sig vara framgångsrik och redan ett drygt halvår senare säljer SunRoof för lika mycket under en månad som de gjorde under hela 2019 – men företaget vill växa ytterligare. För en tid sedan genomfördes en lyckad investeringsrunda och kapitaltillskottet ska användas till att göra SunRoof branschledande i fler europeiska länder.

– Idag finns vi i Sverige, Polen och Tyskland, men kommer inom kort även att starta upp verksamhet i Italien och Spanien. Väldigt många av världens länder genomför just nu större omställningar för att minska sina koldioxidutsläpp och vi vill ta vara på marknadsläget. Målet är att vi ska etablera oss som industriledare i Europa och sedan fortsätta till resten av världen, säger Lech Kaniuk, vd på SunRoof.

Virtuella kraftverk ger nya möjligheter

Genom att utveckla moduler som kan liknas vid en kombination av takpannor och solceller har SunRoof skapat ett tak som, utöver att skydda, isolera och ventilera huset som ett traditionellt tak, även producerar el. Två-i-ett-lösningen gör SunRoofs tak till en betydligt billigare investering än att bygga ett vanligt tak och placera solceller ovanpå.

Redan idag producerar ett tak på 120 kvadratmeter ungefär 16 000 kilowattimmar per år och SunRoof arbetar ständigt på att öka effekten samtidigt som företaget utvecklar innovativa lösningar som kan revolutionera marknaden under kommande år. I augusti förvärvades det svenska företaget Redlogger som tillverkar smarta energimätare och uppköpet är ett steg i SunRoofs satsning på att utveckla ett virtuellt kraftverk.

– Istället för att ha en anläggning som producerar energi så vill vi skapa ett virtuellt kraftverk genom att koppla ihop flera tak. Under tider när taken producerar mer el än vad hushållen behöver vill vi göra det möjligt att kontrollera om energin ska lagras eller säljas till det publika elnätet. Redan idag kan man som privatperson räkna hem investeringen i att köpa ett tak från SunRoof jämfört med att bygga ett traditionellt tak inom fyra år och i framtiden kommer det att gå ännu snabbare, avslutar Lech Kaniuk.