Nyheter

KTH-studenter tar fram framtidens VVS-system

I samarbete med FM Mattsson har civilingenjörsstudenter inom industriell ekonomi på KTH i november genomfört den veckolånga utmaningen LiveHackLab. Målet var att hitta en ny affärsmodell för FM Mattssons uppkopplade blandare, mot en ny kundgrupp. – Det här är ett sätt för oss att verkligen förstå det framtida samhället med digitalisering och ekosystem som arbetssätt, säger Frank Rälg, produktchef för smarta produkter på FM Mattsson.

På civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi – med inriktning Energisystem och hållbarhet – ingår utmaningen LiveHackLab, i samarbete med KTH:s LiveInLab. Under fem intensiva dagar arbetade hela klassen fram nya, hållbara affärsmodeller för uppkopplade blandare, nu riktat mot nya kundsegment. På fredagen röstades ett vinnande förslag fram av en jury, och vinsten gick till Alma Berggren Ek, Ella Espling, Ellinor Danielsson och Jenny Ekman.

– Det var en otroligt stor bekräftelse att få vinna. En civilingenjörsutbildning är lång, och ibland undrar man varför man läser det här. Att få träffa företag och designa något konkret som de kan ha nytta av – och dessutom vinna – visar vad vi faktiskt har lärt oss under de här åren, säger Ella Espling, student på KTH.

– Ja, det gav ett mervärde att kunna omsätta sina kunskaper i verkligheten. Vi fick också mer insikt i hur allt i samhället hänger ihop och att små tekniska lösningar kan göra skillnad, när de kopplas till energisystem i stort, säger Ellinor Danielsson, student på KTH.

En hållbar och lönsam lösning

Tidigare år har utmaningen genomförts med Telia och Vattenfall i fokus, och i år var det FM Mattssons tur. Förutom FM Mattsson i juryn fanns representanter från KTH, Energimyndigheten och Vattenfall.

– Det var en ära för oss att vara med. Och otroligt roligt och lärorikt! Gruppen som vann hade skapat en helt ny affärsmodell med ett ekosystem, till gagn för både hyresgäster, energibolag, fastighetsägare och oss. Modellen bygger på samverkan, och innebär en mer hållbar och lönsam lösning – för alla. Deras förslag kommer bli viktigt underlag för oss i den fortsatta utvecklingen av systemet, säger Frank Rälg.

Givande för alla inblandade

Det var först när utmaningen startade som uppgiften och företaget som studenterna skulle arbeta med, avslöjades. Från måndag förmiddag till fredag eftermiddag arbetade de intensivt, och vinnande gruppen lade mycket tid på brainstorming för att komma på en unik idé.

– FM Mattsson var ett ganska oväntat företag, som vi inte automatiskt kopplade till energifrågor först. Men sedan förstod vi hur allt hänger ihop med uppvärmning, vattenbesparing och så vidare. Den här utmaningen visade verkligen på vilken bredd civilingenjörer kan jobba med. Det var väldigt roligt att samarbeta med FM Mattson, så ett stort tack till dem, säger Jenny Ekman, student på KTH.

– För oss är samarbetet med KTH otroligt värdefullt. Nu får vi möjlighet att prata direkt med framtidens användare, kunder och beslutsfattare samt få insikt i hur framtidens marknad kan se ut. Mycket handlar om att skapa digitaliserade ekosystem, där vi arbetar tillsammans – vilket dessa studenter redan är vana vid i olika plattformar och på sociala medier. Jag tror att samverkan är nyckeln till framgång, säger Frank Rälg på FM Mattsson.

Kort om KTH Live-In-Lab

I KTH Live-In-Lab testas framtidens boende, i realtid. Fyra studenter bor i testbädd KTH, vars lägenheter är utrustade med den allra senaste tekniken.