Nyheter

Amazon gör rekordinvestering i förnybar energi i Sverige

Amazon fortsätter göra tunga investeringar i förnybar energi. Idag presenterades 26 projekt – och ett av de största kapacitetsmässigt – är vindparken Hästkullen i norra Sverige.

Det blir den tredje investeringen i svensk vindkraft från Amazon, som ska användas för att leverera förnybar energi till Amazons och Amazon Web Services (AWS) verksamheter.

– Amazon och AWS investerar i Sverige för att vi ser en stor potential i landet, och hållbarhet är en viktig del av våra investeringar, säger Guido Bartels, managing director för Norden och Baltikum på Amazon Web Services.

Totalt handlar offentliggörandet om 26 nya sol- och vindkraftsparker i Europa, Nordamerika, Australien och Afrika med en total produktionskapacitet på 3,4 gigawatt (GW). Med de nya satsningarna har Amazon globalt investerat i förnybar energi motsvarande mer än 4 GW kapacitet bara under år 2020, vilket gör bolaget till den största privata investeraren i förnybar energi någonsin. Amazon har nu totalt 127 projekt inom förnybar energiproduktion, inklusive 59 vindparker och 68 solenergianläggningar.

– Amazon bidrar till att bekämpa klimatförändringar, genom att snabbt övergå till att driva vår verksamhet med förnybar energi. Med sammanlagt 127 sol- och vindkraftsprojekt är vi nu den största privata köparen av vindkraft någonsin. Vi är på god väg att driva 100 procent av vår verksamhet med förnybar energi till år 2025 – fem år tidigare än vårt ursprungliga mål 2030. Detta är bara ett av de många steg vi tar som ska hjälpa oss uppnå åtagandet ”The Climate Pledge”. Jag kunde inte vara mer stolt över alla team inom Amazon som fortsätter arbeta hårt, smart och snabbt för att få de här projekten i drift, kommenterar Jeff Bezos, Amazons grundare och CEO, i ett pressmeddelande.

Den fortsatta vindkraftssatsningen i Sverige omfattar en park under konstruktion vid Hästkullen i Västernorrland, som beräknas vara i drift år 2022. Det är den tredje investeringen bolaget gör i Sverige, och den hittills klart största kapacitetsmässigt. Med 275 MW ytterligare kapacitet fördubblas kapaciteten i den svenska satsningen, till totalt 488 MW.  De svenska vindkraftsprojekten kommer att förse Amazons kontor, logistikcenter och AWS datacenter, som servar miljontals kunder globalt, med förnybar energi.

– Amazon och AWS investerar i Sverige för att vi ser en stor potential i landet. Vi har en stor och växande kundbas här och hållbarhet är en viktig del av våra investeringar. Genom dessa investeringar bidrar vi till utbyggnaden av ny förnybar energi i landet och därigenom en mer hållbar framtid, säger Guido Bartels, managing director för Norden och Baltikum på Amazon Web Services.

Bild: Ett av AWS svenska vindkraftsprojekt, Bäckhammar i Värmland, som togs i drift 2020

Foto: Daniel Larsson/Eolus