Nyheter

ABB och Talga Group utvecklar anodprojekt i Vittangi

ABB och batterianod- och grafittillsatsföretaget Talga Group har tecknat ett samförståndsavtal (MoU) för att gemensamt utveckla Talgas anodprojekt i Vittangi i norra Sverige.

Genom att kombinera en skalbar batterianodsproduktionsanläggning med integrerad grafitbrytning kommer projektet att drivas av 100 procent förnybar elektricitet för att leverera anoder med extremt låga utsläpp för gröna litiumjonbatterier. Anläggningen kommer att ligga cirka 15 kilometer från staden Vittangi och förväntas starta anodproduktion med 19 000 ton per år från 2023.

Sverige är känt för att ha betydande mineralresurser för grafit och prospektering sker främst i norra delen av landet. Detta arbete är viktigt för stål-, bil- och batteritillverkningsindustrin. De flesta av världens reserver finns i Kina, men även Indien och Brasilien är viktiga länder. Europa importerar för närvarande det mesta av sin grafit, men med den ökade batteritekniken är målet att möta en andel av denna extra efterfrågan.

– ABB ligger i framkant inom industriell automatisering och elektrifiering, och vi är mycket glada över att få deras stöd när vi fortsätter att genomföra vår plan att bygga en av Europas största litiumjonbatteriproduktionsanläggningar för mer hållbara batterier, säger Mark Thompson, vd på Talga Group.

Nordeuropas tillgänglighet av grön el till låg kostnad från en rad stora förnybara källor kommer också att stödja produktionen av Talgas låga CO₂-batterianoder.

– Att stödja utvecklingen av Talgas anodprojekt i Vittangi ger oss en extra möjlighet att visa ABB:s ledande ställning inom industriell automatisering och smart elektrifiering, tillämpad för att bygga nyckelverksamheter för den framväxande europeiska batteriförsörjningskedjan, säger Björn Jonsson, chef för ABB:s division Process Industries i Norra Europa. ”Det här är ytterligare en milstolpe för oss och våra kunder i vårt mål för mer hållbara verksamheter och ett fossilbränslefritt samhälle.

En förstudie genomfördes i maj 2019. Platsen i Sverige anses vara en gruv- och investeringsjurisdiktion med låg risk. Avgörande är att det är nära de nya europeiska batterigigafaktorerna som för närvarande är under utveckling.