Nyheter

Milstolpe: ABB:s 1 000:e snabbladdare i Norge

Installationen av den 1 000:e ABB-snabbladdaren i Norge är en viktig milstolpe för landets ambitiösa mål att uppnå nollutsläpp. 

För att Norge ska kunna lämna de fossila bränslena har de satt upp mål för att bland annat minska koldioxidutsläppen med hela 55 procent från år 1990 till 2030 samt att alla nya bilar som säljs från och med 2025 ska ha nollutsläpp. Strategin stöttas av generösa incitament för elbilar, undantag från inköpsskatt och reducerade vägtullar och färjepriser.

ABB har spelat en viktig roll för att möjliggöra Norges övergång till nollutsläpp och den nyligen installerade 1 000:e högeffektsladdaren i Bergen ger fortsatta belägg för ABB:s satsning på att uppnå ambitiösa hållbarhetsmål. Terra HP kan leverera 20 mils räckvidd på bara åtta minuter.

Hållbara transporter

Norge är redan ett av världens mest avancerade e-mobilitetssamhällen: Elbilar utgör 10 procent av landets tre miljoner bilar – en större andel än andra elbilsvänliga länder som Nederländerna och Sverige.

Denna trend har lett till att varannan ny bil i Norge är en ren elbil. Då landets energimix ligger på cirka 98 procent förnybar energi, främst från vattenkraft, uppgår de minskade koldioxidutsläppen från de nuvarande elbilarna till cirka 600 000 ton per år.

Den stora ökningen i ägande och användning av elbilar har lett till en snabb vidareutveckling av de konventionella bensinmackarna. Många erbjuder nu elbilsladdning och vid högtrafikerade mackar, som en av Shells mest frekventerade mackar, är var tredje bil som tankas nu eldriven. En Circle K-mack var också först i världen att byta ut en konventionell bränslepump mot en snabbladdare från ABB.

Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för infrastrukturlösningar för e-mobilitet, säger:

– Vi är mycket stolta över den roll vi spelar i att stötta energirevolutionen i Norge. Norge har varit banbrytande vad gäller tidigt anammande av elbilar och gröna kollektivtrafiksystem och vi är säkra på att andra europeiska länder kommer att se detta som en positiv förebild för hållbar infrastruktur.

Elbussar, nollutsläppslogistik och transporter

Som världsledande inom elfordonsinfrastruktur erbjuder ABB ett komplett utbud av ladd- och elektrifieringslösningar för elbilar, el- och elhybridbussar liksom för fartyg och järnväg. Företaget har levererat el till 150 av Norges elbussar – cirka hälften av landets eldrivna flotta. Dessutom tillhandahåller ABB laddningsinfrastruktur till Norges största dagligvarugrossist, ASKO, för deras växande flotta av ellastbilar.

ABB:s e-mobilitetslösningar omfattar också sjöfartsindustrin i Norge. Några exempel är laddningslösningar mellan fartyg och kajkant vid större kryssnings- och färjehamnar samt försörjningsbaser runt om i landet, vilka bidrar till att minska utsläppen med motsvarande 10 000 bilar. På den mest trafikerade rutten för en passagerarfärja i Oslo bidrar ABB-utrustning ombord till att minska utsläppen med motsvarande 3 000 bilar, medan den ABB-drivna hybridfärjan Vision of the Fjords tar turister på en tyst kryssning med nollutsläpp genom landets ikoniska fjordar.

ABB gick in på laddmarknaden för elfordon redan 2010 och har hittills sålt över 17 000 snabbladdare för likström i 80 länder. Satsningen på att driva e-mobilitet framåt framgår tydligast i huvudsponsorskapet för ABB FIA Formula E World Championship, som just ska inleda sin fjärde säsong. Från och med säsong 9, 2022–23, blir ABB officiell laddleverantör för racingtävlingarna.