Nyheter

Prototyp av världens första halvautomatiserade leveranssystem för sprängämnen

Orica och Epiroc Rock Drills AB har framgångsrikt utvecklat en prototyp av världens första halvautomatiserade leveranssystem för sprängämnen.

Kunder i den underjordiska gruvindustrin kan se fram emot en säkrare, effektivare och mer produktiv sprängning redan i slutet av 2021 när Orica och Epiroc lanserar AvatelTM, det första i sitt slag, ett industridrivet leveranssystem av sprängämnen under de kommande veckorna.

AvatelTM är en eftertraktad teknik från kunder inom den underjordiska brytningssektorn och kommer att leverera ett helt nytt sätt att närma sig sprängningsoperationer genom att eliminera exponering för laddningspersonal.

Lösningen gör det säkert för en operatör att i hytten utföra laddningscykeln samtidigt som man minskar kostsamma, tidskrävande och ibland ineffektiva kontroller för att hantera riskerna för personal som arbetar i ett av de högsta riskområdena i en underjordisk gruva.

Oricas Chief Commercial and Technology Officer Angus Melbourne sa:

– Gruvbranschen går snabbt mot en digitalt integrerad och automatiserad framtid, och Avatel kommer att uppfylla vår gemensamma vision om att utveckla säkrare och mer produktiva spränglösningar.

– Att uppnå denna betydande utvecklingsmilstolpe, trots COVID-19-störningar, visar styrkan i vårt samarbete med Epiroc och vår kollektiva förmåga att leverera gruvdriftens framtid.

Epirocs President Underground division Sami Niiranen sa:

– Med detta partnerskap fortsätter vi att höja säkerheten genom att kombinera världsledande teknik som kommer att göra skillnad i underjordiska gruvor. Avatel-prototypen representerar det första steget mot autonom laddning – ett viktigt steg i resan mot säkrare och mer produktiva sprängningsoperationer under jord. Vi ser fram emot att ge denna banbrytande lösning till kunder över hela världen.

En viktig möjliggörande teknik för AvatelTM och Oricas automatiseringsvision är WebGenTM, världens första helt trådlösa initieringssystem. I kombination med Oricas smarta kontrollsystem LOADPlusTM, speciellt utformat med inbyggd lagring, montering och digital kodningskapacitet samt SubtekTM Control bulkemulsion, ger AvatelTM kunderna fullständig och repeterbar kontroll över sprängenergi från design till genomförande.

AvatelTM är byggd på grunden av Epirocs beprövade Boomer M2 och integrerad med Oricas senaste sprängämnesteknologi. Den är en semi-autonom och fullt mekaniserad laddningslösning som gör att en enda operatör kan genomföra hela laddningscykeln.

AvatelTM är utrustad med den mest sofistikerade versionen av Epirocs hyllade Rig Control System (version 5). Genom sitt intuitiva gränssnitt, med en stor pekskärm och dubbla multifunktionella joysticks, och i kombination med Epirocs datorbaserade positioneringsfunktioner kan den enkelt hanteras. Integrerad med Oricas LOADPlusTM kommer laddningsplaner och andra viktiga data att kommuniceras mellan systemen.

Den avancerade och robusta designen i AvatelTM bygger på Epirocs gedigna applikationsupplevelse och är ytterligare anpassad för att matcha förhållandena som denna nya lösning kommer att möta.

Konvergensen av dessa teknologier säkerställer i slutändan att rätt sprängämnen kommer att levereras i rätt hål och i rätt tidpunkt för att uppnå optimal effektivitet och önskat resultat.

Omfattande tester av AvatelTM kommer att äga rum under 2021 innan de första kommersiellt tillgängliga systemen förväntas tas i bruk.

Orica meddelade i november 2019 att det hade ingått ett partnerskap med Epiroc för att utveckla ett halvautomatiskt leveranssystem för sprängämnen.