Nyheter

Ny innovativ upphängd plattform introduceras på den nordiska marknaden av HAKI

En innovativ upphängd plattform har nu introducerats på den nordiska marknaden av HAKI som är leverantör av lösningar för tillfällig tillgänglighet.

Det flexibla TechniSpan-systemet, som från början utvecklats av HAKI:s nya förvärv Span Access Solutions, ökar effektiviteten och säkerheten i samband med arbeten under byggnadskonstruktioner, broar och bryggor inom viktiga sektorer som oljeutvinning, energi och infrastruktur.

Tack vare färre kontaktpunkter än på traditionella ställningar är detta unika traverssystem lätt och snabbt att montera, höja och sänka för att täcka stora arbetsytor, samtidigt som det också ger minskad projekttid och reducerade arbetskostnader för de nordiska kunderna. TechniSpan-systemet fungerar också bra i komplexa miljöer eftersom det generellt klarar av de svårigheter som kan vara utmanande i permanenta konstruktioner på ett betydligt bättre sätt än konventionella lösningar i och med deras brist på flexibilitet.

Det upphängda plattformssystemet kan med fördel integreras i ställningssystemet HAKI Universal för nya lösningar och metoder som ger möjlighet att uppfylla krav som kan uppstå i dynamiska situationer. Genom en kombination av produkter och supporttjänster från både HAKI och Span Access kan kunderna förvänta sig en komplett service från utformningsarbete till leverans inklusive teknisk rådgivning genom hela projektet.

När lanseringen på den nordiska marknaden kom på tal gav Ross Turner, teknisk chef på HAKI och VD för Span Access, följande kommentar: ”Genom att introducera denna nya och innovativa lösning för tillgänglighet och säkra arbetsplatser i Norden kommer HAKI och Span Access att revolutionera marknaden.

All erfarenhet och kunskap vi har etablerat i och med TechniSpan på den brittiska marknaden ger oss möjlighet att genomföra högkvalitativa projekt i de nordiska länderna i de fall då de traditionella ställningarna inte skulle räcka till.”

TechniSpan och märket Span Access har redan visat sina kvaliteter på den brittiska marknaden i samband med att de anlitats vid högprofilprojekt på Skottlands berömda järnvägsbro Forthbron och ett flertal andra projekt på olje- och gasplattformar.

TechniSpan in action på Forthbron

Vid en av rutininspektionerna 2015 upptäckte man en spricka i svängtappen i en av fackverkets slutlänkar. Bytet av den skadade stålstrukturen tog initialt 18 månader att genomföra och fördröjdes enormt av det traditionella ställningssystemet, eftersom detta hela tiden behövde anpassas för att man skulle kunna hantera den växande arbetsuppgiften samtidigt som man också begränsades av att det inte fanns någon stålstruktur att använda som fästpunkt.

2017, ett par år senare, fattade Transport Scotland beslutet att, som försiktighetsåtgärd, även byta ut de återstående sju slutänkarna. I och med de problem som hade uppstått när man använde det konventionella ställningssystemet anlitade man Span Access för att utveckla och installera ett skräddarsytt tillgänglighetssystem för det nya renoveringsarbetet.

Span Access tog fram en helt unik hybridlösning med den TechniSpan-upphängda arbetsplattform. Denna lösning kunde lätt spänna över de 10 m mellan fästpunkterna i konstruktionen och ändå bära upp ett helt ställningssystem på fem våningar. Denna lösning kombinerades också med ett kompatibelt HAKI Trapptorn som monterades i nivå med plattformsdäcket, vilket gav möjlighet till att hela ställningssystemet blev tillgängligt för arbete på alla fem våningar.

Span Access interna teknikavdelning utarbetade ritningar för och kontrollerade flera olika scenarier innan installeringen för att plattformen skulle kunna öppnas upp och möjliggöra upplyftning av plattformstrukturen från vattennivån. Man byggde också i förväg in och kontrollerade ett antal möjligheter och variationer i femvåningskonstruktionen detta för att ge projektet den flexibilitet som krävdes.

Kunden fick även teknisk support genom hela projektet för att kunna hantera oförutsedda händelser, och tack vare att systemet kunde monteras ned lika effektivt som montaget kunde det regelbundna broarbetet återupptas tidigare än planerat.

Span Access och TechniSpan-systemet bidrog till att installationstiden kunde minskas med 80 % jämfört med användning av traditionella ställningssystem. Detta resulterade i ett väl genomfört projekt och ett lyckat förberedande tekniskt arbete som gjorde det möjligt att göra anpassningar utan att arbetet stannade upp.

Läs mer på:

https://bit.ly/2IX6bVY