Nyheter

LKAB & Fossilfritt Sverige: ”Med ny satsning kan LKAB producera fossilfritt järn”

LKAB och Fossilfritt Sverige: Med en satsning på uppåt 400 miljarder kronor kan det vara den största svenska industriinvesteringen någonsin. Det skriver Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Med en ny vätgasbaserad teknik ska statliga gruv- och mineralkoncernen LKAB övergå från att producera järnmalms­pellets till att producera koldioxidfri järnsvamp. Det kommer att bli den största industrisatsningen i modern tid och kommer fullt genomförd att kapa koldioxidutsläppen hos företagets kunder världen över med 35 miljoner ton varje år, vilket motsvarar två tredjedelar av Sveriges territoriella utsläpp av växthus­gaser, samtidigt som det skapar tusentals nya jobb. Fossilfritt Sverige vill nu röja undan hinder för denna och andra stora industrietableringar som kan befästa Sveriges roll som en permanent världsutställning för fossil­fri teknik.”

”För att lyckas med dessa stora och långsiktiga omställningar krävs en bred samsyn i riksdagen och bland samhällets olika aktörer. Den svenska traditionen av bred samverkan ger unika förutsättningar för att utveckla världens första fossilfria välfärdsland.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/med-ny-satsning-kan-lkab-producera-fossilfritt-jarn/

Bild av Hans Braxmeier