Nyheter

Årets Inspirationspris 2020 tilldelades VR-gruvan

När gruvinnovationspriset Swedish Mining Innovation Award delades ut tidigare i veckan meddelade juryn att de valt att lyfta en innovation som utmärker sig lite extra för den samverkan den baseras på med ett speciellt inspirationspris. Årets Inspirationspris 2020 tilldelades VR-gruvan som utvecklats av det svenska konsortiet inom SIMS-projektet.

– Av alla fantastiska nomineringar var det en som stack ut och var lite annorlunda än de andra. Den visar på den samverkan som det svenska gruvinnovationssystemet så framgångsrikt bygger på, och riktar sig även mot vår viktigaste målgrupp – barn, unga och allmänheten, sade Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation och juryns ordförande.

Den virtuella gruvmiljön är utvecklad med bas i spelteknik och med fokus på visualisering och visar världsledande hållbar intelligent gruvdrift på ett sätt som skapar intresse även utanför gruvbranschen. VR-gruvan finns nu tillgänglig för allmänheten och når en stor mängd barn och ungdomar genom installationerna på Tekniska museet i Stockholm och Teknikens hus i Luleå. Ytterligare en handfull svenska Science Centers står nu i startgroparna för att i sin verksamhet börja använda dessa VR-miljöer.

Det svenska konsortiet inom projektet SIMS – Sustainable Intelligent Mining Systems består av ABB, Boliden, Epiroc, Ericsson, IGW, LKAB, Luleå tekniska universitet, LTU Business, Mobilaris och Wolfit, och Arash Källmark, Universitetsadjunkt Visuell gestaltning vid LTU var den som tog emot priset vid Svemins höstmöte.

– Vi vill tacka Swedish Mining Innovation för att ni uppmärksammar vårt arbete och är jätteglada över det här priset! Det har varit väldigt givande att ta fram VR-gruvan tillsammans med övriga partners i SIMS-projektet, och vi ser verkligen fram emot att kunna fortsätta utveckla den virtuella gruvan i ett eventuellt NEXGEN SIMS-projekt.

Priset som delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation uppmärksammar innovationer relaterade till gruv och metallutvinning. Juryn har bestått av ordförande Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér Flemming, VD Svemin och Margareta Groth, enhetschef Industriell utveckling, Vinnova.

Juryns motivering:

”VR-gruvan är ett fint exempel på en samverkan mellan industri och akademi som det svenska gruvinnovationssystemet bygger på. Den visualiserar hållbar intelligent gruvdrift på ett intresseväckande och verklighetstroget sätt, och skapar intresse och tillgängliggör kunskap om modern gruvdrift för en viktig målgrupp.”